Selecteer Pagina

13-10-2021

Beweging als wondermiddel

We weten het ondertussen: bewegen is goed, stilzitten niet. Met sporten en dagelijks bewegen vermijd je een rits aan ziektes zoals diabetes, obesitas, kanker, dementie en natuurlijk ook hart- en vaatziekten. Onze specialisten hart- en vaatziekten vertellen over het belang van sport en beweging.

Prof. dr. Guido Claessen: “De laatste jaren maken we een duidelijk onderscheid tussen de impact van sporten op zich en een sedentaire levensstijl, waarvan we nu weten dat het een onafhankelijke risicofactor is. Iemand die twee keer per week een uur gaat sporten maar voor de rest ganse dagen aan zijn pc zit, doet het gunstige effect van dat sporten gedeeltelijk teniet.”

“Het is náást de aanbeveling om te sporten ook belangrijk om niet langer dan 40 minuten stil te zitten. Sta dus regelmatig eens recht, strek je benen of vergader aan staande desks. Wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld dat dat beter is voor je hart en bloedvaten, al is het mechanisme daarachter, nog niet helemaal gekend.”

“Mocht er een medicijn bestaan dat alle positieve effecten van beweging had, zou iedereen het willen nemen”

prof. dr. Thomas Vanassche

Behangpapier

Prof. dr. Thomas Vanassche: “De binnenkant van je bloedvaten wordt bedekt met een laag endotheelcellen. Vroeger zag men dat gewoon als het behangpapier van de bloedvaten, maar nu weten we dat die cellen een heel belangrijke rol spelen in het regelen van processen in je lichaam. Als je beweegt, wordt er meer bloed door de bloedvaten gestuurd. Dat doorstromend bloed helpt om de binnenbekleding gezond te houden. En dat is van cruciaal belang in het vermijden van bloedklonters, slagaderverkalking of het regelen van je bloeddruk.”

Prof. dr. Claessen: “Eigenlijk is het een samenspel van factoren: het sporten zorgt er niet alleen voor dat je hartspier en hartpomp elastisch blijft, maar heeft ook impact op je stofwisseling, de aanmaak van insuline, hormonen en vetcellen. En het zijn die hormonen die een gezond milieu creëren voor de hartspiercellen.”

Vier keer per week

“Met af en toe eens de benen strekken, ga je natuurlijk niet getraind raken. Belangrijk in de aanbevelingen is om minstens vier keer per week een half uur aan lichaamsbeweging te doen waarbij je een beetje zweet, de hartintensiteit naar omhoog gaat en je ademhaling versnelt. Een rustige wandeling is prima, maar daarmee ga je geen effect zien op je hartspier. Idem dito voor elektrisch fietsen: dat is een gezonde manier om je te verplaatsen, maar het mag geen vervanging zijn voor je fysieke activiteit.”

“Het is náást de aanbeveling om te sporten ook belangrijk om niet langer dan 40 minuten stil te zitten”

prof. dr. Guido Claessen

Prof. dr. Vanassche: “Alle studies tonen het aan: hoe meer je beweegt, hoe minder kans je hebt om te overlijden aan hart- en vaatziekten en een hele lijst van welvaartsziekten. Eigenlijk kun je beweging als een soort van wondermiddel zien. Mocht er een medicijn bestaan dat al die effecten had, zou iedereen het willen nemen.”

Gezondheidsverlof

“Als arts voelen we ons soms gefrustreerd omdat we de mensen niet genoeg kunnen helpen. We geven voor je probleem medicatie of opereren, maar als het op levensstijl aankomt, blijven we beperkt tot het geven van wat advies. Eigenlijk zouden we ook in samenwerking met kinesisten en bewegingscoaches moeten kunnen sport voorschrijven, op doktersadvies twee maal per week.”

Eindejaarscorrida 2021

Op zondag 26 december 2021 neemt UZ Leuven voor de tweede keer deel aan de Eindejaarscorrida in Leuven. Je kunt kiezen uit de afstanden 4, 8 en 12 kilometer. Schrijf je nu in.

“En dat liefst vóór de mensen ziek worden. Ziekteverlof kennen we allemaal, maar gezondheidsverlof bestaat niet. Je moet wachten tot je ziek bent om tijd te hebben om te gaan sporten. Een bewegingsprogramma wordt pas terugbetaald door de overheid als je al een hartinfarct gehad hebt. We dempen de put als het kalf al verdronken is.”

Prof. dr. Claessen: “Daarom is het ook zo belangrijk dat een bedrijf zijn werknemers aanspoort om te sporten en te bewegen. Kom naar het werk met de fiets. Door de overdosis aan zoommeetings zijn tegenwoordig vaak zelfs je middagpauzes niet meer vrij. Blokkeer die tijd in je agenda en ga naar buiten om te lopen of maak een snelle wandeling. Aan leidinggevenden raad ik aan om duidelijk te maken dat ze daar positief tegenover staan.”

Lees wat je zelf kunt doen om meer te bewegen op de pagina van UZ Fit.

Meer artikels

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

In het patiëntenpanel denken patiënten en naasten van patiënten mee na over hoe we onze zorg en dienstverlening kunnen verbeteren. Minstens vier keer per jaar bespreken ze ziekenhuisbrede onderwerpen die hen, vanuit hun eigen ervaring, nauw aan het hart liggen. Wist je dat je als medewerker of dienst concrete vragen of initiatieven aan het panel kan voorleggen?