Selecteer Pagina

23-06-2021

Coördinatie­­werkgroep voor bacteriofaag­­therapie in UZ Leuven

Met een coördinatiegroep voor bacteriofaagtherapie zetten UZ Leuven en de KU Leuven volop in op een alternatief voor antibiotica. Als een van de eerste in Europa zal de coördinatiegroep op een gestructureerde manier patiënten selecteren, een behandelplan opstellen en gegevens verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek.

Bacteriën die resistent worden tegen antibiotica, zijn vandaag een van de grootste uitdagingen in de geneeskunde. Daarom groeit de interesse voor alternatieve manieren om infecties te bestrijden. Bacteriofaagtherapie, waarbij virussen uiterst precies bacteriën vernietigen, is een beloftevolle oplossing en kreeg in 2019 een Belgisch wettelijk kader. De voorbije jaren werd ze in UZ Leuven al succesvol toegepast bij patiënten met ernstige botinfecties.

“De coördinatiegroep is belangrijk om het overzicht te bewaren en om de veiligheid te kunnen garanderen.”Prof. dr. Willem-Jan Metsemakers

Gestructureerd zorgtraject

Ondertussen werd de vraag naar een centraal gestuurde aanpak groter. Daarom richtten het ziekenhuis en de KU Leuven begin 2021 de coördinatiegroep voor bacteriofaagtherapie Leuven (CBL) op, die moet zorgen voor een gestructureerd zorgtraject. De CBL bestaat uit infectiologen, intensivisten, ziekenhuisapothekers, microbiologen, pneumologen, chirurgen en onderzoekers.

Prof. dr. Willem-Jan Metsemakers: “UZ Leuven streeft ernaar om in de toekomst meer aandoeningen in aanmerking te laten komen voor bacteriofaagtherapie.”

Prof. dr. Willem-Jan Metsemakers, chirurgtraumatoloog in UZ Leuven: “Bacteriofaagtherapie raakt alsmaar meer bekend in Europa. Wij krijgen behoorlijk wat aanvragen van ziekenhuizen uit binnen- en buitenland om patiënten hier te laten behandelen. Logisch, want dit is echt een schoolvoorbeeld van hoogspecialistische zorg en hoort in een universitair ziekenhuis thuis. Maar in bijna geen enkel Europees ziekenhuis bestaat een gestructureerd zorgtraject.”

Pionier

“UZ Leuven neemt zijn pioniersrol op met een van de eerste coördinatiegroepen voor bacteriofaagtherapie wereldwijd. De coördinatiegroep is belangrijk om het overzicht te bewaren en om de veiligheid te kunnen garanderen. Daarnaast zullen we op termijn meer patiënten kunnen helpen. Zo werd recent de indicatiestelling uitgebreid met een aantal strikt gedefinieerde infectieuze aandoeningen.”

Voorlopig is bacteriofaagtherapie alleen mogelijk als de patiënt voldoet aan strikte voorwaarden. De CBL evalueert de indicatiestelling, maar gaat ook na of er geen alternatieve standaardbehandelingen meer mogelijk zijn. Voor iedere patiënt die in aanmerking komt, stelt de CBL een behandelplan op. Daarnaast start de coördinatiegroep met een patiëntenregister, om alle data over de infectie en de behandeling op een gestandaardiseerde manier te verzamelen voor onderzoek.

UZ Leuven streeft ernaar om in de toekomst nog meer aandoeningen in aanmerking te laten komen voor bacteriofaagtherapie en werkt daarvoor nauw samen met dr. Jean-Paul Pirnay van het Militair Hospitaal Koningin Astrid en prof. Rob Lavigne van het laboratorium voor gentechnologie van de KU Leuven, koplopers in het Europese bacteriofaagonderzoek.

MEER INFO VOOR ARTSEN
Huisartsen en specialisten kunnen terecht bij het centrale aanspreekpunt van de CBL: bacteriofaagtherapie@uzleuven.be.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.