Selecteer Pagina

25-05-2022

De aflossing

De aflossing is een estafetteloop: Marc Verschueren, verantwoordelijke ontwikkeling en opleiding neemt het stokje aan en speelt de vragen daarna door aan een collega.

Met welke medewerker in een andere functie zou je wel eens een dagje willen ruilen?

“Sowieso heb ik veel respect voor collega’s die nachtwerk doen. Ik zou graag wel eens een nachtdienst meedraaien met de bewakers. Prachtig hoe ze medewerkers die dan aan het werk zijn een veilig gevoel geven en patiënten geruststellen en op de juiste plek brengen. Ze lossen ook allerlei onvoorspelbare problemen op en moeten dus van vele markten thuis zijn.”

Welke gebeurtenis op het werk zal je je op 95e verjaardag nog herinneren?

“Daar moet ik niet over nadenken. 3 december 1993: de verhuis van de dienst pneumologie van campus Pellenberg naar Gasthuisberg. Omdat Pellenberg als sanatorium startte, was die verhuis heel ingrijpend voor de meer dan 100 medewerkers. Ik coördineerde de operatie: een huzarenstuk waarbij drie eenheden, een intensieve afdeling, een raadpleging, een OKA, een bronchoscopieafdeling en een longfunctielab verhuisden. Dankzij de Pellenbergspirit stond alles tegen de middag op zijn plaats. Toen trad Murphy op: een erg hoog aantal spoedgevallen doorkruiste de inhuizing, maar door de inzet van iedereen, kwam alles toch goed.”

Welke persoon bewonder je en waarom?

“Ik kijk op naar wie opkomt voor onrecht. Ik bewonder wat advocate Christine Mussche betekent voor slachtoffers van  grensoverschrijdend gedrag. Het lijkt me een zeer intelligente dame, maar ik vind vooral haar emotionele intelligentie indrukwekkend. Dat laatste is iets waar onze wereld meer dan ooit nood aan heeft.”

Je bent onsterfelijk. Op welke leeftijd zou je stoppen met ouder worden (en waarom)?

“Ik probeer van elke dag het beste te maken en ben eigenlijk nooit met leeftijd bezig. Elke periode heeft zijn schoonheid. Elke overgang is uitdagend, een mix van heimwee en opwinding. Binnenkort stopt mijn beroepsleven, en ik ervaar dat dubbele gevoel ook nu weer: weemoedig om alles wat ik allemaal beleefd heb, maar ook vol spanning de toekomst tegemoet kijkend.”

Volgende keer is het de beurt aan kinesitherapeute Ann Spriet.

Meer artikels

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

In het patiëntenpanel denken patiënten en naasten van patiënten mee na over hoe we onze zorg en dienstverlening kunnen verbeteren. Minstens vier keer per jaar bespreken ze ziekenhuisbrede onderwerpen die hen, vanuit hun eigen ervaring, nauw aan het hart liggen. Wist je dat je als medewerker of dienst concrete vragen of initiatieven aan het panel kan voorleggen?