Selecteer Pagina

05-07-2022

De ziekenhuispolitie, jouw vriend

Politie-inspecteurs Bart De Jaeghere en Lieve Hoet zijn specifiek toegewezen aan de Leuvense ziekenhuizen. Door de voorbije coronajaren heb je onze ziekenhuisinspecteurs misschien nog niet echt ontmoet. Hoog tijd dus om kennis te maken.

Bart is sinds maart 2019 ziekenhuisinspecteur, Lieve kwam er op 1 mei 2022 bij. “Eigenlijk deed ik ervoor ook al een paar maanden stage als ziekenhuisinspecteur”, zegt Lieve. “Gewoon om te zien of het werk me zou liggen en of er een goede match was met Bart.”

“Die klik met Lieve is belangrijk”, zegt Bart, “want we werken vooral als duo. Zeker op de weekdagen proberen we samen zoveel mogelijk aanwezig te zijn in het ziekenhuis. Voor onze administratieve taken werken we vanuit het commissariaat op de Grote Markt.”

Aanspreekpunt

Bart en Lieve vormen het eerste contact tussen de Leuvense ziekenhuizen – vooral UZ Leuven, maar ook Heilig Hart Leuven – en de politie. “Dat houdt in dat we deelnemen aan verschillende overlegmomenten, onder andere met de interne bewakingsdienst en met de hoofdarts. Ook bij overleg over mobiliteit en veiligheid worden we betrokken.”

Verder kunnen de directie, medewerkers en patiënten van UZ Leuven een beroep doen op de ziekenhuisinspecteurs. “Niet voor zaken die thuis gebeurd zijn, wel als het enigszins met het ziekenhuis te maken heeft,”, verduidelijkt Bart. “Bijvoorbeeld een aangifte van een diefstal, het indienen van een klacht, een verwarde patiënt die weggelopen is … Als het nodig is, gaan we tot aan het bed van de patiënt om te helpen.”

Vaak bieden de politiemensen trouwens gewoon een helpende hand als ze worden aangesproken: een auto helpen terugvinden op de parking, een patiënt in een rolstoel bijstaan, iemand de weg tonen … Bart: “Hulpvaardig en aanspreekbaar zijn, dat zijn misschien wel de meest essentiële eigenschappen voor deze job.”

Aanvullend aan bewaking

Bart en Lieve benadrukken de intense, goed samenwerking met de interne bewakingsdienst van UZ Leuven: “Waar hun bevoegdheden stoppen, beginnen de onze. We vullen elkaar aan.”

“Stel bijvoorbeeld dat er een auto in de weg staat voor een levering. Wij kunnen opzoeken van wie de wagen is. Bewaking kan nagaan of die persoon misschien in het ziekenhuis te vinden is. Zo komen we samen tot een oplossing.”

Hoe contacteren?

Je kunt de ziekenhuisinspecteurs contacteren via:
• Tel. 0497 97 24 54 of dect 42660
• E-mail pz.leuven.ziekenhuizen@police.belgium.eu

De interne bewakingsdienst contacteer je via:
•  Tel. 40404

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.