Selecteer Pagina

17-11-2021

Dit is de dag van Axel Dorrestijn

Axel Dorrestijn is verpleegkundig specialist CIED (cardiac implantable electronic devices). Samen met de collega’s van het LARC, het Leuvens aritmiecentrum, volgt hij patiënten met een CIED-toestel op: een ICD (implanteerbare cardioverter defibrillator), pacemaker of ILR (implanteerbare looprecorder).

Via telemonitoring beoordelen we de werking van de CIED en andere klinische parameters van de patiënt thuis. Soms geven we de patiënt, de cardioloog of de huisarts advies over het optimaliseren van de behandeling, na overleg met onze cardiologen. Patiënten, collega’s of externe zorgverleners mogen ons altijd aanspreken.

Voor sommige onderzoeken of bij operaties moeten de instellingen van de pacemaker of ICD tijdelijk aangepast worden. Daarvoor worden wij vaak ter plaatse geroepen. Zo leer je veel verschillende mensen en diensten kennen, wat zeker een voordeel is van mijn job.

Na een CIED-implantatie controleren wij nog eens of alles goed werkt voor de patiënt naar huis gaat. Omdat CIED’s ook het hartritme monitoren, kunnen we bij klachten zoals duizeligheid of hartkloppingen het toestel uitlezen en nagaan of de symptomen veroorzaakt worden door een hartritmestoornis.

Wij geven ook les aan collega’s en werken mee aan het onderzoek naar en de opvolging van nieuwe CIED’s en functies. Speciaal voor kinderen maakten 2 collega’s zelfs een filmpje en brochure over de werking van een pacemaker: ‘Bob & Boris prikkel krijgen een bijzonder vriendje’.

Een overleg met onder andere Geert Schuurmans, verpleegkundig specialist congenitaal hartlijden. Als verpleegkundig specialist ben je verantwoordelijk voor het verbeteren van de patiëntenzorg op jouw domein. Via werkgroepen bundelen we de krachten met verpleegkundig specialisten uit andere disciplines, aangezien we vaak gemeenschappelijke doelstellingen hebben.

Naast verpleegkundig specialist ben ik ook al zes jaar verpleegkundige bij functiemetingen cardiologie. Op dit beeld doe ik een transthoracale echocardiografie, waarbij via geluidsgolven de structuren van het hart worden beoordeeld.

Hier doe ik een ergospirometrie. Bij dat onderzoek wordt via een ecg het hartritme beoordeeld en wordt onderzocht of er indicaties zijn voor een zuurstoftekort in het hart. Via het masker wordt de opgenomen zuurstof en geproduceerde CO2 gemeten. Naast het correct afnemen van de test is ook het enthousiast aanmoedigen van de patiënt cruciaal.

Als ontspanning ga ik ‘s avonds graag muurklimmen, meestal met 2 goede vrienden die ik leerde kennen tijdens mijn opleiding verpleegkunde.

Meer artikels

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

In het patiëntenpanel denken patiënten en naasten van patiënten mee na over hoe we onze zorg en dienstverlening kunnen verbeteren. Minstens vier keer per jaar bespreken ze ziekenhuisbrede onderwerpen die hen, vanuit hun eigen ervaring, nauw aan het hart liggen. Wist je dat je als medewerker of dienst concrete vragen of initiatieven aan het panel kan voorleggen?