Selecteer Pagina

12-01-2022

Dit is de dag van Catherine Blanpain

Catherine Blanpain werkt sinds 2016 als verpleegkundige op eenheid 453 neurologie. Ze verzorgt samen met haar collega’s patiënten met neurologische aandoeningen zoals parkinson, epilepsie, ALS, MS en polyneuropathie, en daarnaast patiënten met oftalmologische aandoeningen.
Mijn werkdag start om 7 uur met een briefing door de nachtverpleegkundige. We krijgen een overzicht van de aandoeningen, specifieke noden en aandachtspunten van de patiënten die we die dag zullen verzorgen.
Na de briefing en het klaarmaken van onze medicatiekar beginnen we aan de ochtendzorg. We controleren bij elke patiënt de vitale parameters en dienen medicatie toe. Nadien starten de hygiënische zorgen. Soms is het heel druk, maar gelukkig worden we ondersteund door de fantastische zorgkundigen en verpleegkundigen van de interne mobiele equipe.
We verzorgen ook patiënten met oogaandoeningen zoals een cornea ulcus, een ontsteking aan het hoornvlies. Daarbij moeten soms intensieve druppelschema's worden gevolgd. Een aantal van die oogdruppels moeten koel bewaard worden.
Samen met twee andere collega’s ben ik studentenmentor op de afdeling, een waardevolle aanvulling op mijn job. Het is geweldig om studenten te helpen groeien in hun kennis en ervaring. Ik begeleid ze tijdens de verzorging, maak hun uurroosters en volg evaluaties op. Ik werk ook mee aan verbeterprojecten rond de werking met stagiairs.
Het interdisciplinaire team waar ik elke dag mee mag samenwerken, staat altijd klaar om met enthousiasme de patiënten te verzorgen en om elkaar te helpen. Er heerst een heel goede sfeer, ik ga altijd met plezier werken!
Momenteel is onze afdeling donker, leeg en vooral heel stil. Door het personeelstekort op verschillende afdelingen zijn ons team en een deel van onze patiënten sinds kort verhuisd naar het team van E 651 pneumologie. Zo kan er elke shift minstens één collega uit het grote, nieuwe team hulp bieden op een andere afdeling. Het is leerrijk en fijn om nieuwe disciplines te ontdekken, maar best ook moeilijk omdat elke afdeling eigen gewoontes en regels heeft.
Wat mijn job zo mooi maakt, is toch wel de dankbaarheid van de patiënten. We hechten veel belang aan de bedankkaartjes en daarom krijgen ze een speciaal plekje op onze afdeling.
Ook in UZ Leuven hangt er romantiek in de lucht … Bij thuiskomst vertellen mijn vriend en ik graag over het werk, maar ook graag eens niet 🙂

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.