Selecteer Pagina

24-11-2022

Dit is de dag van Charlotte Quintens

In de ziekenhuisapotheek staat Charlotte Quintens met haar collega-apothekers in voor de bereiding en verdeling van geneesmiddelen voor patiënten die opgenomen zijn of opgevolgd worden in UZ Leuven. Ze maakt ook deel uit van het team klinische
apothekers.
Voor

Elke dag – ook zaterdag – voert de apotheek de check of medication appropriateness uit. Een systeem van klinische regels screent continu op mogelijke problemen met medicatie. Wij reviewen die ‘potentieel risicovolle voorschriften’ met behulp van gevalideerde flowcharts en formuleren indien nodig een advies aan de arts.
Met enkele collega’s die expertise hebben in antibioticabeleid, brainstorm ik over de World Antimicrobial Awareness Week eind november. Samen met de beleidsgroep antibioticatherapie willen we ook vanuit UZ Leuven actie ondernemen om onder meer het bewustzijn rond antimicrobiële resistentie te vergroten.
Binnen het OPAT-team (outpatient parenteral antimicrobial therapy) coördineer ik de intraveneuze toediening van antibioticumtherapie bij patiënten thuis van begin tot einde. Voor de opstart ga ik de patiënt persoonlijk informeren aan bed.
Tijdens de tweewekelijkse stafvergadering geeft collegamicrobioloog Stefanie Desmet een boeiende presentatie over de epidemiologie van pneumokokkeninfecties en de nieuwe generatie pneumokokkenvaccins.
Voor OPAT-trajecten werken we zoveel mogelijk met een elastomeerpomp om het antibioticum toe te dienen. Op de dag van ontslag van de patiënt bereiden wij het eerste pompje, nadien wordt het bereid en toegediend door de thuisverpleegkundige. Elke dag – ook zaterdag – voert de apotheek de check of medication appropriateness uit. Een systeem van klinische regels screent continu op mogelijke problemen met medicatie. Wij reviewen die ‘potentieel risicovolle voorschriften’ met behulp van gevalideerde flowcharts en formuleren indien nodig een advies aan de arts.
De werkplek van mij en mijn collega’s: het bruisende bureau van de klinische apothekers! Bij specifieke disciplines werken de klinisch apothekers, artsen en verpleegkundigen samen om de geneesmiddelentherapie van de patiënt te optimaliseren.
Ook opleiding maakt deel uit van mijn takenpakket. Hier geef ik met collega Greet een opleiding voor de Vlaamse vereniging van ziekenhuisapothekers over de toepassing van Paxlovid® bij de behandeling van COVID-19.
De werkdag zit erop! Samen met mijn collega en vriendin carpool ik terug naar het verre Limburg.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.