Selecteer Pagina

24-05-2023

Dit is de dag van Elke Detroyer

Elke Detroyer is verpleegkundig consulent delier, vrijheidsbeperking en agressie. Daarnaast werkt ze als verpleegkundig consulent ook in het geriatrisch supportteam (GST). Samen met haar collega’s geeft ze advies en coaching aan niet-geriatrische diensten die instaan voor geriatrische patiënten.

Als lid van de werkgroep agressie in UZ Leuven ben ik deze week verantwoordelijk voor het opvolgen van de agressiemeldingen. De dag start met het contacteren van de melders. Op basis daarvan geef ik adviezen en acties door. Waar nodig regel ik verdere opvolging of een bespreking.
Je vindt mij of mijn GST-collega’s elke dag zowel op niet-geriatrische diensten waar 75-plussers verblijven als op de spoedgevallendienst. We voeren geriatrische assessments uit bij patiënten en geven advies en coaching aan de teams die instaan voor deze patiënten.
In het kader van het G-COMAN-project om geriatrische zorg voor ouderen op chirurgische afdelingen te optimaliseren, maakte het team een aantal
informatiefilmpjes in een opnamestudio. Samen met collega’s Nadja Himschoot en dr. Katleen Fagard werk ik aan een kennisclip over geriatrische syndromen. Hier bespreek ik het resultaat met Heidi Cosyns, projectcoördinator G-COMAN.
Dit jaar organiseer ik in het kader van de Werelddelierdag samen met de werkgroep delier een informatiestand en een quiz. Geïnteresseerden kunnen met een VR-bril door de ogen van een delirante patiënt de wereld inkijken.
De inwendige mens versterken moet uiteraard ook gebeuren! Tijdens de middag ga ik samen lunchen met de collega’s.
Hier zie je ons wekelijks overleg met Kim Sweers van liaison psychiatrie. Verder houden de ergotherapeut, verpleegkundige en superviserende geriater iedere namiddag een meeting waarin de patiënten worden besproken. We maken opvolgnota’s met adviezen en koppelen die telefonisch terug naar de behandelende arts en het team.
Ook presentaties en lessen geven behoort tot mijn takenpakket. Maandelijks gaan de lessen ‘vrijheidsbeperkende maatregelen’ door. Tijdens de praktijksessies kunnen deelnemers kennismaken met de fixatiematerialen én alternatieven in UZ Leuven, maar kunnen ze ook correcte technieken leren en oefenen.
Kris, masterstudent in de verpleegkunde, loopt momenteel stage bij mij. We bespreken zijn doelstellingen en planning tijdens een tussentijdse evaluatie. Daarmee sluit ik mijn werkdag af.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.