Selecteer Pagina

17-03-2021

Dit is de dag van Jasmien Cools

Jasmien Cools is kinesitherapeut in het centrum voor lymfoedeem in campus Pellenberg. Gedurende één tot drie weken kunnen patiënten met lymfoedeem er een multidisciplinair zorgprogramma volgen met informatie, huidzorg, meerlagige windeling en bewegingstherapie. Er zijn ook individuele raadplegingen met de arts, bandagist, psycholoog, sociaal werker en diëtist. In de namiddag vinden er multidisciplinaire opvolgraadplegingen plaats door de arts, kinesitherapeut en bandagist.

Niets is beter dan mijn dag te starten met hydrotherapie op de zesde verdieping van de therapietoren. Patiënten met lymfoedeem zijn erg enthousiast over de hydrotherapie, omdat ze in het water beter kunnen bewegen.

Lymfoedeem is een opstapeling van lymfevocht in de weefsels, waardoor een zwelling kan ontstaan op verschillende plaatsen in het lichaam, vaak in arm of been. Een keer per week meet ik het volume van de arm bij mijn patiënt. Door om de vier centimeter de omtrek te meten, kan ik zien hoe het lymfoedeem evolueert.

Na mijn input over de specifieke kenmerken van het oedeem bij de patiënt, meten mijn collega-bandagisten Nick en Elke de compressiekous op. De kous geeft tegendruk op het gezwollen gebied en zorgt ervoor dat het oedeem niet toeneemt.

Door het lidmaat te windelen met verschillende materialen probeer ik het oedeemvolume zoveel mogelijk te verminderen. Patiënten worden elke voormiddag na de huidzorg gewindeld.

Na de huidzorg en het windelen voeren de patiënten, onder begeleiding van de oefentherapeut, allerlei bewegingen uit. Bewegen heeft een gunstige invloed op de lymfeafvoer en op de beweeglijkheid van het lidmaat met lymfoedeem. De patiënten dragen daarbij de meerlagige bandage. Dat is niet gemakkelijk voor hen, maar het is wel nodig om het oedeemvolume te verminderen.

Als stagebegeleider vind ik het belangrijk om de stagiair goed te briefen over de patiënten die we in de namiddag tijdens de raadpleging zullen zien.

Tijdens de middag hebben we een overleg met de verschillende teamleden om de evolutie van de patiënten in het zorgprogramma te bespreken. We overlopen onder andere de evolutie van het oedeem en hun fysieke fitheid, maar ook de aandachtspunten voor de onderhoudsbehandeling thuis.

In de namiddag leer ik de patiënten stap voor stap hoe ze zichzelf kunnen windelen, zodat ze dat ook thuis kunnen doen.

Meer artikels

Dit is de dag van Katrijn Maes

Katrijn Maes is afdelingshoofd bouw en buitencampussen bij de technische dienst. Ze is niet alleen verantwoordelijk voor de bouwkundige component van het gebouwenbeheer van UZ Leuven, maar ook voor de buitencampussen Pellenberg en Sint-Rafaël.