Selecteer Pagina

16-01-2023

Doof jij het licht als je een lokaal verlaat?

UZ Leuven werkt voor 100% met groene stroom, maar ook die is schaars en daarom willen we die enkel gebruiken waar en wanneer nodig. Waar kun jij een steentje bijdragen?
Wist je dat ongeveer een derde van het elektriciteitsverbruik van het ziekenhuis naar verlichting gaat? Daarmee is licht dan ook met voorsprong de grootste verbruikspost.

Een greep uit de maatregelen van UZ Leuven:

  • Sinds het najaar wordt Het Teken ’s nachts niet meer verlicht.
  • Ook parking Oost blijft binnenkort tussen 23 en 4 uur donker.
  • Daarbovenop vinden bewegingsdetectoren en daglichtsturing steeds meer hun ingang in het ziekenhuis.

Waar kun jij een steentje bijdragen?

  • Voor bureaus, vergaderzalen en andere lokalen blijft de bediening via de lichtschakelaar het standaardprincipe. Het moet dus altijd een goede gewoonte blijven om het licht te doven. Als je langer dan drie minuten een ruimte verlaat, doe dan zeker het licht uit.
  • Laat het licht niet onnodig branden in een lokaal dat niet gebruikt wordt, zoals een berging of vergaderzaal.
  • Ook tijdens de donkere wintermaanden laat de zon haar gezicht soms zien. Is de lichtinval goed, probeer dan in natuurlijk daglicht te werken. Als de zon niet in het lokaal schijnt, mag de zonnewering opgetrokken worden. Zo houdt die het daglicht niet onnodig tegen.
  • Ken je een lokaal waar het licht (onterecht) altijd blijft branden, meld het dan op energie@uzleuven.be.

Op intranet/energiebesparen vind je nuttige en praktische informatie over energie en duurzaamheid in UZ Leuven. Het ziekenhuis dankt je voor je inzet om mee van UZ Leuven een duurzame en energiebewuste omgeving te maken.

Meer artikels

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

In het patiëntenpanel denken patiënten en naasten van patiënten mee na over hoe we onze zorg en dienstverlening kunnen verbeteren. Minstens vier keer per jaar bespreken ze ziekenhuisbrede onderwerpen die hen, vanuit hun eigen ervaring, nauw aan het hart liggen. Wist je dat je als medewerker of dienst concrete vragen of initiatieven aan het panel kan voorleggen?