Selecteer Pagina

11-01-2023

Doof jij mee het licht?

Wist je dat ongeveer een derde van het elektriciteitsverbruik van het ziekenhuis naar verlichting gaat? Daarmee is licht dan ook met voorsprong de grootste verbruikspost. UZ Leuven werkt wel 100 procent met groene stroom, maar ook die is schaars. Besparen is dus een must, op grote én kleine schaal.

Misschien viel het je al op dat campus Gasthuisberg heel wat donkerder oogt dan vorige jaren. Het Teken wordt dan ook bewust niet meer verlicht. Verder wordt het licht op de buitenparkings Oost en Het Teken gedoofd tussen 23 uur en 4 uur en werd twee derde van de verlichting boven de parkeerplaatsen op parkings Tabor en West volledig uitgeschakeld. Alleen al met die laatste actie besparen we 250.000 kWh per jaar (een doorsnee gezin verbruikt per jaar gemiddeld 3.500 kWh).

Ontdek op intranet/energiebesparen wat het ziekenhuis nog meer doet en wat jij zelf kan doen.

Zo doen zij het

Kim Milis, schoonmaakster in de vroege ochtendploeg: “Ik merk vaak ’s ochtends dat het licht in verschillende toiletten nog aan is, dus dat lijkt me voor iedereen een belangrijk puntje om extra op te letten deze winter. Na het poetsen doe ik de lichten zelf alvast weer uit. Dat doe ik ook in bureaus waar zo vroeg in de ochtend nog niemand komt. Net zoals ik de verwarming wat minder zet als die hard staat te branden in lege ruimtes.”

Steve Vanhorenbeek, interne bewaker: “Tijdens mijn avonden nachtrondes kan ik een groot verschil maken door er extra op te letten dat er geen licht onnodig blijft branden in gangen of wachtruimtes. Na mij komt daar immers niemand meer tot in de vroege uurtjes. Ook openstaande ramen sluiten we om geen warmte te verliezen en zo nodig zetten we de verwarming een graadje lager.”

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.