Selecteer Pagina

28-06-2021

Doorbreek het zitten: UZ Fit geeft tips op basis van beweegprofielen

Blijven bewegen en stilzitten beperken is belangrijk om gezond en sterk te blijven. Maar hoe bouw je een gezonde dosis beweging in tijdens een gevulde dag? UZ Fit begeleidt enkele collega’s met verschillende beweegprofielen daarbij. Met de nuttige tips die zij krijgen, kun je aan de slag gaan op basis van je eigen beweegprofiel.
UZ Fit-coach Laetitia Lenaerts gaat de volgende maanden met concrete tips aan de slag met enkele UZ Leuven-beweegambassadeurs. Drie collega’s met uiteenlopende beweegprofielen worden door Laetitia begeleid naar een gezonde mix van zitten, staan en bewegen. Bedoeling is dat jij als UZ Leuven-medewerker via die ambassadeurs voldoende tips kunt vergaren om zelf aan de slag te gaan.

Isabelle Van Hoof
 “Ik ben medical management assistant op het secretariaat neurochirurgie en dat betekent heel veel zittend werk. Bewegen tijdens mijn werkdag moet dus heel bewust gebeuren. Ik heb wel een horloge dat me aanmaant op tijd te bewegen, maar dat beperkt zich dan tot wandelen naar de kopie- of koffiemachine. Ik ben benieuwd naar tips om het zitten te doorbreken.”

“Buiten het werk probeer ik ook aandacht te hebben voor beweging: ik kom met de fiets werken en doe mijn boodschappen bijna altijd te voet. Tweemaal in de week loop ik 10 kilometer. Ik was trouwens een enthousiaste deelnemer aan het UZ Fit-project 10.000 stappen per dag. Ik ben mijn stappen na de actie blijven invullen en heb op 19 mei mijn laatste badge behaald: de Chinese Muur, dat is 6.400 km ofwel 9.142.857 stappen!”

UZ Fit-coach Laetitia: “Isabelle is een goed voorbeeld van hoe een fysiek actief persoon door haar job toch gedwongen wordt tot lang stilzitten. Recent onderzoek aan de Glasgow Caledonian University toont aan dat een halfuur bewegen per dag de kans op vroegtijdig overlijden verkleint met maar liefst 80 procent. Maar daar hoort een kanttekening bij: dat geldt alleen voor de personen die minder dan zeven uur per dag zitten.”

“Specifiek voor Isabelle zullen we dus acties ondernemen om het zitten tijdens het werk te beperken: voor ieder uur dat ze zit, zal ze drie minuten gemiddeld tot intensief moeten bewegen. Bijkomend zullen we ook bekijken hoe we Isabelle kunnen helpen bij het aannemen van een ergonomische werkhouding.”

Laura Van Cauwenbergh
“Ik werk als medisch laboratoriumtechnoloog op de dienst laboratoriumgeneeskunde. Hoeveel ik beweeg, hangt af van de werkpost waar ik sta. Er zijn werkposten waar we amper zitten en er zijn er waar we meer zitten. Maar alles samen zit ik nooit langer dan één uur stil.”

“Naast het werk fiets en loop ik enkele keren per week en binnenkort starten de danslessen opnieuw. Voor de coronapandemie deed ik vier uur dans per week. Wat daar zal van overblijven, is nog even afwachten.”

“Ik kan wel wat bewegingstips voor het weekend gebruiken. Vroeger had ik ballet op zaterdag en paaldans op zondag. Sinds die activiteiten zijn weggevallen, kan ik in het weekend weleens de hele dag in de zetel hangen.”

UZ Fit-coach Laetitia: “Laura heeft niet meteen een ‘sedentair’ profiel: op de werkvloer doorbreekt ze het zitten voldoende. Corona zorgde er echter voor dat ze haar fysieke activiteiten buiten het werk niet meer op een normale manier kon verderzetten.”

“Voor Laura zal het dus belangrijk zijn om haar vooral in het weekend te motiveren tot fysieke activiteit. De bedoeling is dat we samen op zoek gaan naar alternatieve activiteiten die ze leuk vindt en haar voldoening geven. We zullen samen een concreet actieplan opstellen, aan de hand van Laura’s interesses en voorkeuren. Ook bekijken we welke hindernissen Laura mogelijk tegenhouden om toch te bewegen.”

Dirk Wijnants
“Mijn job als preventieadviseur vraagt best wel wat verplaatsingen: dagelijks leg ik twee tot zes kilometer af in het ziekenhuis.”

“Mijn woon-werkverplaatsingen doe ik ook regelmatig met de fiets: per dag rijd ik 16 kilometer heen en terug. Maar na mijn uren doe ik op dit ogenblik niet meer aan sport. Tot enkele jaren geleden speelde ik nog badminton en vóór corona ging ik tweemaal per jaar skiën.”

“Na een fietsongeval ben ik gestopt met lopen. Ik zou daar graag weer mee starten. Het zou mooi zijn als dit UZ Fit-project me daarin stimuleert, zodat ik binnenkort met mijn dochter Luna kan gaan lopen. In de hoop haar dan min of meer te kunnen volgen.”

UZ Fit-coach Laetitia: “Dirk heeft een duidelijk doel voor ogen: opnieuw beginnen te lopen. Ik ga dus met Dirk werken om vooral dat doel te behalen. We zullen rekening moeten houden met zijn basisconditie en met de blessure die hij destijds opliep.”

“Dirk geeft aan dat hij op het werk veel beweegt. Maar er is een verschil tussen bewegen op of buiten het werk. Wanneer je matige tot zware fysieke activiteiten onder stress uitvoert, verhoogt dat de bloeddruk, met mogelijke negatieve gezondheidsrisico’s tot gevolg. Wanneer je beweegt in je vrije tijd, zorgt dat voor een lagere bloeddruk. De inspanning zet hart en bloedvaten even stevig aan het werk, maar nadien kunnen die weer recupereren. Dat heeft een heilzaam effect: het hart wordt sterker en gaat trager kloppen. We zullen bij Dirk dus de fysieke activiteit na het werk in kaart brengen en acties uitwerken om die te optimaliseren.”

Benieuwd naar jouw bewegingsprofiel? Ontdek het op intranet/bewegingstest.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.