Selecteer Pagina

09-11-2022

Energiezuinig verluchten doe je zo

Verluchten als de verwarming brandt, is dat geen verspilling van energie? Niet als je het kort en krachtig doet. Lees hoe je energiezuinig verlucht.

Verlucht kort en krachtig

Het raam wagenwijd openzetten om te verluchten kan onaangenaam aanvoelen, zeker als het buiten koud is. Velen verluchten liever door het raam een poosje op een kier te laten staan. Maar die aanpak vreet energie. De verwarming moet dan immers de hele tijd moeite doen om de ingestelde temperatuur te halen.

Energiezuinig verluchten doe je kort en krachtig:

  • Open het raam volledig.
  • Zet tegelijkertijd de deur naar de gang open om de luchtstroom te verbeteren.
  • Schakel de verwarming uit tijdens het verluchten (als dat praktisch kan).
  • Sluit alles weer na maximaal tien minuten.
Tien minuten zijn sneller om dan je denkt. Hou de klok dus in de gaten, zeker als je de ruimte verlaat. Vraag eventueel aan een collega om tijdig het raam weer te sluiten.
Maar is verluchten wel nodig?

Voordat je het raam opengooit, moet je toch even verder lezen. Want niet overal is verluchten noodzakelijk om de luchtkwaliteit op peil te houden.

Belangrijk daarbij is of de ruimte al dan niet mechanisch verlucht wordt.

Situatie 1 – Geen mechanische verluchting aanwezig

In ruimtes waar er geen mechanische verluchting is, wat in oudere bouwdelen soms nog het geval is, is het nodig om af en toe zelf te verluchten. Zo zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit goed blijft.

r
Aanbevolen wordt om zowel klinische als niet-klinische ruimtes zonder mechanische verluchting 4 keer per dag kort en krachtig te verluchten.
Situatie 2 – Mechanische verluchting aanwezig

Mechanisch verluchte ruimtes hebben een ventilatierooster in het plafond.

In ruimtes met mechanische verluchting is de luchtkwaliteit voldoende. Een raam openzetten om frisse lucht binnen te laten is niet nodig.

Is bijkomende verluchting toch wenselijk? Doe dat dan zoals hierboven beschreven: kort en krachtig; sluit na maximaal 10 minuten ramen en deuren.

p

Patiëntenkamers verluchten

Op patiëntenkamers is minimale mechanische verluchting. Bijkomend verluchten is niet nodig. Toch nood aan bijkomende verluchting? Ook hier geldt: verlucht kort en krachtig. Wijs patiënten en hun bezoek erop dat langdurig het raam laten openstaan niet energiezuinig is.

Ideeën nog altijd welkom

Al heel wat diensten hebben suggesties en initiatieven om energie te besparen doorgemaild. Maar er kunnen er nog altijd bij. Alle ideeën blijven welkom op energie@uzleuven.be.

t

Nog meer besparen?

Ook op verwarming besparen we in UZ Leuven. Meer daarover in dit Infuuz-artikel.

Hou intranet/energiebeparen zeker in de gaten voor meer tips en informatie over hoe je energie kunt besparen in het ziekenhuis.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.