Selecteer Pagina

24-11-2022

Fietsen tijdens de donkere maanden: puik plan!

Er zijn nog zekerheden in het leven: elke herfst vallen de blaren van de bomen én komt Infuuz met tips voor veilig fietsen. Want ook tijdens de donkere maanden blijft fietsen een slimme optie om naar het werk te komen, zeker gezien de huidige brandstofprijzen. Trek je fluohesje aan en lees hoe je deze winter veilig op weg gaat.

Drie stelregels

Zorg dat je goed ziet

Afgewaaide takken, een dik bladertapijt, gladde riooldeksels en andere obstakels op de weg: zorg dat je ze tijdig ziet. Een goed voorlicht is  daarom belangrijk. Het schijnsel vanafneembare lampjes is meestal erg zwak. Gebruik ze alleen in een goed verlichte omgeving, zoals het stadscentrum.

Laat je zien

Ervoor zorgen dat andere weggebruikers je opmerken doe je met reglementaire lichten en reflectoren. Voor fietsers geldt: hoe opvallender, hoe beter. Ga voor een fluohesje of een reflecterende gordel, span een fluoband rond je rugzak, of kies voor fluorescerende spaakverlichting. Het fluo-aanbod is groot en gevarieerd.

Respecteer de verkeersregels

Stop als het verkeersreglement het voorschrijft. Als fietser heb je op de oversteekplaatsen op campus Gasthuisberg géén voorrang (de haaientanden laten daar geen twijfel over bestaan). Zeker in het donker ben je nauwelijks zichtbaar voor een automobilist die een oversteekplaats nadert.

Automobilist, wat kan jij doen om fietsen veiliger te maken?

  • Respecteer de maximumsnelheid, ook op de ring rond campus Gasthuisberg (30 km/uur).
  • Zorg dat je ruiten niet aandampen en je de omgeving goed blijft zien.
  • Rij geconcentreerd en laat je niet afleiden door smartphone of gps.
  • Parkeer niet op een fietspad, ook niet ‘voor eventjes’.

Daarom is fietsen ook in de donkere maanden een aanrader

  • Je vermijdt files.
  • Je bent in de buitenlucht, wat in de herfst en winter mooi meegenomen is, omdat je dan sowieso minder buitenkomt.
  • Je blijft in beweging en werkt aan je conditie.
  • Je krijgt een (niet-belaste) fietsvergoeding van 25 cent per kilometer. Bovendien bespaar je op brandstof. Een financiële win-win dus.

Meer over fietsen als UZ Leuven-medewerker: intranet/fietsen.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.