Selecteer Pagina

29-09-2021

FlaQuM: UZ Leuven kiest voor nieuw kwaliteitsmodel

JCI-audit
Prof. dr. Dirk De Ridder, directeur kwaliteit, schetst de krijtlijnen van FlaQuM, een nieuw kwaliteitsmodel voor zorgorganisaties. Eind 2023 zal FlaQuM JCI vervangen als kwaliteitsmodel in UZ Leuven.

Hoe zal UZ Leuven van JCI overschakelen naar FlaQuM?

“De uitwerking van FlaQuM zal in fasen verlopen. De eerste fases zijn al achter de rug: die waren er vooral op gericht alle diensten te informeren over dit nieuwe model en hen erbij te betrekken. Daarnaast hebben we ook alle medische diensthoofden, meestal samen met hun businessmanager of clinical support manager, gesproken over kwaliteit: wat vinden ze prioritair, hoe willen ze betrokken worden bij het kwaliteitsmodel?”

“Nu bevinden we ons in de derde fase waarin we met pilootdiensten aan de slag gaan. We vragen hen om de quickscan in te vullen. Dat is een bevraging naar hoe medewerkers de zorg voor patiënten en naasten, maar ook voor medewerkers zelf, op hun afdeling ervaren.”

Met de quickscanbevraging willen we tot een visie op ons klinisch kwaliteitsbeleid komen die gedragen wordt door de hele organisatie.

prof. dr. Dirk De Ridder
directeur kwaliteit

Dirk De Ridder

Wat is het doel van de quickscan?

“We willen zo tot een visie op ons klinisch kwaliteitsbeleid komen die gedragen wordt door de hele organisatie. Het doel is een kader creëren dat past binnen de visie en missie van het ziekenhuis, met respect voor de eigenheden van de afdelingen.”

“De spoedgevallendienst ging als eerste aan het werk met de bevraging, met succes. Vervolgens komen de diensten met een belangrijke ambulante activiteit aan bod, zoals het ambulant centrum, tandheelkunde en urologie. De hospitalisatieafdelingen, dagziekenhuizen en operatiekwartieren volgen. De bevraging gebeurt anoniem, zodat medewerkers vrijuit hun mening kunnen geven.” “Die oefening zal vóór half december klaar zijn. Dan zullen de grote kwaliteitsthema’s voor ons ziekenhuis duidelijk worden. In een volgende stap gaan we aan de slag met het ‘cocreatiemodel’: samen met de afdelingen concrete actiepunten uitwerken.”

Wat is het grootste verschil met JCI?

“Eerst dit: onze inspanningen voor JCI zijn niet verloren. Wat goed werkt, zullen we behouden.”

Met FlaQuM willen we kwaliteit dagelijks inbouwen in plaats van om de drie jaar een examen te ondergaan

 “JCI is een extern bedrijf dat een vast handboek met richtlijnen voorlegt. FlaQuM denkt participatief. Elk ziekenhuis heeft zijn eigenheid en zijn eigen uitdagingen: definieer die uitdagingen en zorg dat je draagvlak creëert. Met FlaQuM willen we kwaliteit dagelijks inbouwen in plaats van om de drie jaar een examen te ondergaan. Het doel is om tegen eind 2023, wanneer onze JCI-accreditering stopt, een stabiel kwaliteitssysteem te hebben. Intussen lopen er ook constructieve onderhandelingen met de Vlaamse overheid om FlaQuM hetzelfde statuut te geven als JCI.”

FlaQuM op de werkvloer: quickscan als eerste stap naar duurzame kwaliteit

Bij het stappenplan van FlaQuM naar duurzame kwaliteit hoort een quickscan die peilt naar hoe de zorg op de afdeling wordt ervaren. De spoedgevallendienst ging als pilootafdeling met de quickscan aan de slag.

 Prof. dr. Sandra Verelst, medisch diensthoofd spoedgevallendienst: “We hebben de 18 stellingen van de quickscan voorgelegd aan een breed spectrum medewerkers. Daarin werd gepolst naar hoe zij de zorg voor patiënten, naasten én de medewerkers zelf ervaren. De focus van FlaQuM ligt dus niet alleen op de patiënt, maar ook op het welzijn van de medewerker.”

Resultaten

“Er was een heel hoge respons. Intussen zijn de resultaten verwerkt en voorgesteld aan onze medewerkers. We merken alvast enige verschillen tussen beroepsgroepen. In grote lijnen kijkt het middenkader en het management optimistischer naar de zorg op de afdeling, terwijl medewerkers die dagelijks in de zorg staan, zoals verpleegkundigen, toch wat meer werkpunten definiëren. Positief is dat de intentie om te blijven werken op de dienst hoog is. Maar het gebrek aan veerkracht kwam bij die medewerkers als een belangrijk werkpunt uit de bevraging, net als ecologische duurzaamheid.”

De focus van FlaQuM ligt niet alleen op de patiënt, maar ook op het welzijn van de medewerker.

prof. dr. Sandra Verelst
medisch diensthoofd spoedgevallendienst

Sandra Verelst

“We willen nu samen met alle medewerkers afbakenen waarop we moeten inzetten om de werking te optimaliseren. Dingen die goed lopen, kunnen we even parkeren. Werkpunten, zoals het gebrek aan veerkracht, zullen we de komende maanden samen aanpakken. Dat is ook het doel van FlaQuM: verbeterprojecten als team aanpakken in een cocreatiemodel.”

Intussen is de spoedgevallendienst ook gestart met dezelfde bevraging bij patiënten en hun naasten. En ook belangrijke stakeholders, zoals de huisartsen en politiediensten, zullen gepolst worden over hun verwachtingen en indrukken van de dienst.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.