Selecteer Pagina

22-03-2023

G-COMAN: focus op geriatrische zorg door co-management

In september 2021 ging Tatiana Neeffs halftijds aan de slag als referentieverpleegkundige G-COMAN op de dienst traumatologie, waar ze al als verpleegkundige werkte. Samen met Marie Cerulus van het geriatrisch supportteam (GST) hielp Tatiana in het kader van het G-COMAN-project de zorg voor geriatrische patiënten op haar afdeling optimaliseren.
Tatiana: “Het team van geriatrie maakte een praktisch handboek over basiszorg voor geriatrische patiënten op een niet-geriatrische afdeling. Samen met Marie bekeek ik hoe we die richtlijnen concreet konden toepassen bij traumatologie.”

9 thema’s

“De basiszorg voor elke geriatrische patiënt werd aangeleerd en geïmplementeerd aan de hand van negen thema’s, zoals uitscheiding, pijn en delier. Per thema gingen we na wat nodig en haalbaar was. Dat voorstel werd actief besproken met de leidinggevende verpleegkundigen en de arts-specialisten. Daarna lichtten we het toe aan de afdelingsverpleegkundigen.”

Het is mooi om te zien dat alle disciplines betrokken zijn bij het G-COMAN-programma.

“Bij de implementatie gingen Marie en ik mee aan de slag in de verpleegkundige zorg. Zo konden we de collega’s aan het bed coachen om zich de protocollen eigen te maken. Nadien werd hun feedback verzameld, zodat we de protocollen konden verfijnen.”

Succesverhaal

“Iedereen op onze afdeling heeft veel bijgeleerd over de zorg voor de geriatrische patiënt. Er zijn ook heel wat acties uit voortgekomen: zo is er elke weekdag om 8.30 uur een kort multidisciplinair teamoverleg tussen verpleegkundige, arts en paramedici. En twee keer per week gaat een ASO geriatrie langs bij de ASO traumatologie.”

“Het is mooi om te zien dat een initieel verpleegkundig gestuurd zorgmodel is geëvolueerd naar een interdisciplinair gestuurd zorgmodel en dat alle disciplines betrokken zijn geraakt bij het G-COMAN-programma.”

G-COMAN in een notendop

Heidi Cosyns, projectcoördinator: “G-COMAN is een programma voor een systematische en proactieve samenwerking tussen geriatrie en chirurgie. Het is ook een zorgstrategisch project in UZ Leuven, waarbij geriatrisch co-management tussen 2021 en 2024 gefaseerd wordt doorgevoerd op drie chirurgische afdelingen. Op traumatologie lopen nu de laatste weken van de implementatie, daarna volgen abdominale heelkunde en vaatheelkunde.”

Meer weten: intranet/G-COMAN

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.