Selecteer Pagina

25-05-2022

Hitteplan: warmte maximaal buitenhouden

Nu onze zomers warmer worden, moeten we ons ook in het ziekenhuis beter wapenen tegen te hoge temperaturen. Het hitteplan van UZ Leuven omvat diverse maatregelen. Ook jij kan ze helpen toepassen.
Energiecoördinator Steven Bottelbergs: “Om de temperatuur binnen beperkt te houden, is het belangrijk om zoninstraling te vermijden én om in te zetten op koeling en ventilatie. UZ Leuven heeft een gevarieerd patrimonium, van gebouwen uit de jaren 70 tot nieuwbouw. Dat betekent dat we voor het hitteplan vaak technische oplossingen op maat moeten zoeken.”

Koeling

Herman Devriese, diensthoofd preventie en milieu: “Bij nieuwe gebouwen wordt standaard ingezet op isolatie, de zon buitenhouden door zonwerend glas en zonnewering in het raamvlak en werken we met koeling via ventilatie en klimaatplafonds. Bij nieuwbouw kun je de warme, instromende lucht afkoelen met de koude, buitengaande lucht. Bij oude gebouwen is dit type warmterecuperatie alleen mogelijk na totaalrenovatie. Dus in afwachting daarvan moeten we inzetten op quick wins.”

Zonnewarmte buitenhouden

Steven: “In de oudere gebouwen moeten we creatief zijn om rechtstreekse zoninstraling buiten te houden. Zo selecteerden we bij een proefproject op E 345 de meest performante raamfolie, die zoveel mogelijk zichtbaar licht binnenlaat en zoveel mogelijk het opwarmende infraroodlicht tegenhoudt. Nadien werd die raamfolie gebruikt voor de verpleegeenheden van fase II en fase III.”

Wat kun jij doen?

Ook als medewerker kun je een steentje bijdragen om jezelf, je collega’s en onze patiënten comfortabel en veilig door hitteperiodes te loodsen.

  • Beperk de interne warmte door toestellen (computers, printers, verlichting …) die niet gebruikt worden volledig uit te zetten.
  • Gevels aan de zuidoost- en zuidwestkant hebben zonnewering. Laat die naar beneden nog vóór de zon binnen schijnt, ook in het voorjaar. Wacht niet tot het al (te) warm is.
  • Zet de ramen ’s morgens open als het buiten nog fris is en sluit ze ten laatste om 10 uur.
  • In lokalen met koeling laat je deuren en ramen zo veel mogelijk dicht: de koeling of verwarming valt uit als het raam wordt geopend.

Meer weten? Surf naar intranet/hitteplan voor een overzicht van alle maatregelen en tips.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.