Selecteer Pagina

24-05-2023

Hoofdverpleegkundige hematologie en hospitalisatie vrouw C

Elien Verschuere is hoofdverpleegkundige hospitalisatie vrouw C, maar toen haar collega uitviel, werd ze ook tijdelijk hoofdverpleegkundige hospitalisatie hematologie. Gedurende zeven maanden leidde zij twee teams van samen meer dan 60 verpleegkundigen.

Wandelen

Elien: “Mijn dag begon om 7 uur op E 440 hospitalisatie vrouw C, mijn vaste afdeling, om de briefing over de patiënten te volgen en na te gaan of er ergens problemen waren. Daarna wandelde ik naar E 630 hospitalisatie hematologie. Zo had ik tegen 9 uur een beeld van beide afdelingen.” “De rest van de dag splitste ik in twee: ik bracht een halve dag door op de ene afdeling, een halve dag op de andere. Mijn teams wisten dat ze me altijd telefonisch konden bereiken en dat ik binnensprong wanneer nodig. Een normale dag bestond dus uit heel wat heen en weer wandelen. Gelukkig kon ik rekenen op de twee fantastische adjunct-hoofdverpleegkundigen.”

De combinatie van twee afdelingen was een uitdaging, maar het heeft me bijgebracht om te leren van anderen.Elien Verschuere

Leren van anderen

“De combinatie van twee afdelingen was een uitdaging, maar het heeft me bijgebracht om te leren van andere mensen. Mijn tip voor andere hoofdverpleegkundigen: besef dat je er niet alleen voor staat. Je kan altijd bij anderen terecht, niet enkel rechtstreekse collega’s maar ook je team en directie. Wees niet bang om hun mening te vragen. Zowel de verpleegkundigen en adjunct-hoofdverpleegkundigen als de artsen, paramedici en het sociaal team van beide afdelingen hebben mij enorm veel informatie en ondersteuning gegeven. Ik vond het ook heel fijn om te zien hoe mijn twee teams mee nadachten over problemen en oplossingen.”

Afkicken

“Na mijn laatste dag als dubbele hoofdverpleegkundige moest ik echt twee weken afkicken. Er was opeens weer meer ruimte, meer tijd, en dat was even zoeken. Ik voelde me een beetje nutteloos, om het zo te zeggen. Gelukkig had ik na twee weken weer een beeld van de projecten die waren blijven liggen en die ik weer kon opnemen. Nu krijg ik mijn dagen weer vlot gevuld op mijn vaste, vertrouwde afdeling.”

Meer artikels

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

In het patiëntenpanel denken patiënten en naasten van patiënten mee na over hoe we onze zorg en dienstverlening kunnen verbeteren. Minstens vier keer per jaar bespreken ze ziekenhuisbrede onderwerpen die hen, vanuit hun eigen ervaring, nauw aan het hart liggen. Wist je dat je als medewerker of dienst concrete vragen of initiatieven aan het panel kan voorleggen?