Selecteer Pagina

19-05-2021

Immuun­therapie terugbetaald bij uitgezaaide darmkanker die MSI-hoog is

Een nieuwe studie, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, toont aan dat bij patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker de merker MSI (microsatellietinstabiliteit) bepalend is voor een succesvolle behandeling met immuuntherapie.

De merker ‘MSI-hoog’ is niet nieuw en levert al langer nuttige info op voor darmkankerpatiënten. In UZ Leuven krijgt elke patiënt met de diagnose darmkanker een test om te zien of de tumor microsatelliet- stabiel (MSS) of microsatelliet-instabiel (MSI) is.

Prof. dr. Eric Van Cutsem: “15 procent van alle mensen met een niet-uitgezaaide dikkedarmkanker heeft een MSI-tumor, bij 85 procent is de tumor MSS. Een MSI-tumor kan wijzen op een erfelijke aanleg voor darmkanker. Wie zo’n type tumor heeft, krijgt dus het best verder genetisch onderzoek om te zien of het om een erfelijke vorm gaat.”

“Een MSI-tumor kan wijzen op een erfelijke aanleg voor darmkanker.”Prof. dr. Eric Van Cutsem

Verder gebruiken oncologen de MSI-MSS-kenmerken al langer in een vroeg stadium van darmkanker. “In stadium 2, zonder uitzaaiingen, is de prognose beter als de tumor MSI-hoog is. Wie een MSS-darmkanker in stadium 2 heeft, heeft iets minder goede vooruitzichten en krijgt na de verwijdering van de kanker ook preventieve chemotherapie.”

Terugbetaling

Naast deze twee toepassingen, is er nu dus een derde belangrijke rol aangetoond voor de merker: hij heeft een voorspellende waarde voor het effect van immuuntherapie bij uitgezaaide darmkanker. Een gerandomiseerde studie toont aan dat immuuntherapie met pembrolizumab heel goede resultaten geeft als de tumor MSI-hoog is. Bij uitgezaaide darmkanker is maar 5 procent MSI-hoog.

Prof. dr. Eric Van Cutsem, coauteur van de studie in The New England Journal of Medicine: “De fase 3-studie toont aan dat immuuntherapie de kans op verdere evolutie van de ziekte met 40 procent vermindert in vergelijking met chemotherapie. Dankzij die ontdekking is immuuntherapie met pembrolizumab nu goedgekeurd en betaalt het RIZIV de therapie terug als eerstelijnsbehandeling voor patiënten met uitgezaaide darmkanker, op voorwaarde dat de tumor MSI-hoog is.”

Prof. dr. Eric Van Cutsem

Kan de wetenschappelijk aangetoonde voorspellingskracht van de MSI-merker ook voor andere kankerpatiënten goed nieuws zijn? “Ook bij patiënten met baarmoeder kanker lopen er studies naar MSI als voorspeller voor immuuntherapie. We weten dat 3% van de maagkankers MSI-hoog is, net zoals een klein aantal andere tumoren bij bijvoorbeeld pancreas en galweg. Ook bij die patiënten lopen er studies.”

Snelle evolutie

Is er ook hoop voor darmkankerpatiënten met een MSS-tumor, toch nog altijd de grootste groep? “Voor darmkanker geven we bij hen meestal de klassieke chemo. Maar bij maagkanker geven we wel immuuntherapie bij MSS-tumoren, meer bepaald als die patiënten ook een andere merker vertonen, de hoge PD-L-score. Het gaat dan toch om 20 tot 30% van de maagkankerpatiënten.”

Zijn er nog andere merkers in de pipeline om immuuntherapie te kunnen geven? Professor Van Cutsem: “Het gaat snel op dat vlak, we zoeken voortdurend verder. Zeker voor slokdarmkanker en maagkanker zijn de verwachtingen groot, want we weten bijvoorbeeld dat immuuntherapie met nivolumab na een operatie bij patiënten met slokdarmkanker zorgt voor minder herval. Bij een aantal uitgzaaide slokdarm- en maagkankers kan de ziekte veel beter gecontroleerd worden met de combinatie van chemotherapie en immuuntherapie. En gelijktijdig zoeken we natuurlijk verder naar nieuwe vormen van immuuntherapie die ook voor darmkankerpatiënten met een MSS-tumor betere resultaten geven van bij de klassieke chemo.”

 

MSI-TEST VOOR DARMTUMOR
De MSI-test kan op twee manieren gebeuren. In het labo pathologie wordt een stukje tumor gekleurd om te bepalen of de tumor MSI of MSS is. Dat is de meest gebruikte manier, omdat de resultaten vrij betrouwbaar en snel beschikbaar zijn.

Een tweede mogelijkheid is een moleculaire test in het centrum menselijke erfelijkheid, waarbij men DNA uit de tumor haalt. Daarop gebeurt een PCR-test of een Next Generation Sequencing, die met een volledige genetische analyse bepaalt of de tumor MSI of MSS is. Die methode gebeurt vooral in het kader van een onderzoek naar erfelijke voorbeschiktheid.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.