Selecteer Pagina

22-03-2023

Labotesten: naar 100 procent DEAL

Een goede diagnose begint bij het aanvragen van de correcte test voor een patiënt. In UZ Leuven doe je dat via DEAL, het elektronisch aanvraagsysteem van labotesten.

Wat is DEAL?

DEAL is een uniform aanvraagsysteem voor alle testen van de verschillende laboratoria in UZ Leuven, ook de aanvragen voor klinische studies. Het systeem wordt sinds 2018 uitgerold.

Welke voordelen heeft DEAL?

Door het gebruik van labosets, gekoppeld aan een zorgprogramma of studie, kunnen artsen en ASO’s op een snelle en consistente manier labotesten aanvragen. De aanvraagmodule stelt daarbij alle info ter beschikking op het moment van de aanvraag, ook de wettelijke vereisten die nodig zijn voor een correcte aanvraag. Door de koppeling met het patiëntendossier kunnen zelfs patiëntgegevens (vorig laboresultaat, gewicht …) getoond en gebruikt worden.

Ook het uitvoerende labo heeft baat bij DEAL: het systeem kan de informatie die noodzakelijk is voor een correcte interpretatie en uitvoering van de test elektronisch doorgeven.

Waarom zo snel mogelijk overschakelen naar DEAL?

Momenteel zijn er in UZ Leuven nog twee systemen om labotesten aan te vragen. Het in stand houden van beide systemen is tijdrovend en verwarrend voor de gebruikers. De oude manier van aanvragen laat ook niet toe om de wettelijke verplichtingen na te leven. Daarom zal dit systeem dit jaar uit productie gaan, weliswaar na overleg met elke dienst of eenheid.

In het najaar schakelt het ziekenhuis ook over op het gebruik van afnamemateriaal voorzien van een unieke barcode. Via het inscannen van de barcode wordt het staal aan de patiënt gelinkt. Printen zal niet meer nodig zijn.

Welke nieuwe ontwikkelingen staan er op de planning?

DEAL wil in de eerste plaats een gebruiksvriendelijk programma zijn. Het DEAL-team luistert dan ook graag naar de behoeften van de gebruikers. Daarnaast moet het systeem de aanvragers nog verder ondersteunen bij het kiezen van de juiste testen, door suggesties op basis van de historiek van de patiënt aan te bieden.

Hoe het systeem gebruikt wordt, zowel operationeel als inhoudelijk, zal opgevolgd worden via KPI’s (kritieke prestatie-indicators/key performance indicators) in samenwerking met de MIR. Op die manier wil het team de werking van het programma in kaart brengen en optimaliseren waar nodig.

Vragen?

  • Mail naar info.DEAL@uzleuven.be.
  • Het DEAL-team voorziet ook een nieuwsbrief met nuttige updates en informatie.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.