Selecteer Pagina

25-05-2022

Leuvens Zorgcentrum na Seksueel Geweld gaat van start

Op woensdag 15 juni gaat het Leuvense Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) officieel van start op campus Gasthuisberg. Slachtoffers van seksueel geweld kunnen er 24 uur op 24 terecht voor medische zorg, psychische ondersteuning en sporenonderzoek. Het ZSG Leuven is overdag bereikbaar via de algemene ontvangsthal van het ziekenhuis en ’s nachts via spoed.

In het zorgcentrum zullen verpleegkundigen, vroedvrouwen en psychologen nauw samenwerken met artsen van de diensten gynaecologie en verloskunde, psychiatrie en kindergeneeskunde. Als het nodig is, kunnen ze een beroep doen op artsen van inwendige geneeskunde, spoed, urologie of gastro-enterologie.

Prof. dr. Anne Pexsters, verantwoordelijke gynaecoloog van het Leuvense ZSG: “De artsen, vroedvrouwen en verpleegkundigen die in het centrum zullen werken, volgden de voorbije maanden een gespecialiseerde opleiding. Niet alleen medisch, maar ook juridisch en psychologisch komt er veel bij kijken.”

“Het ZSG is een nieuwe dienst in UZ Leuven die permanent bemand zal zijn: we werken met een vroege en late shift en een oproepbare wacht.”

prof. dr. Anne Pexsters, verantwoordelijke gynaecoloog van het Leuvense ZSG

“Het ZSG is een nieuwe dienst in UZ Leuven die permanent bemand zal zijn: we werken met een vroege en late shift en een oproepbare wacht. Een administratief medewerker helpt bij het onthaal van de patiënten. Daarnaast werken we ook samen met de artsen van andere diensten: op hun expertise kunnen we snel een beroep doen als het nodig is.”

Zeven dagen na de feiten

Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) is een samenwerkingsverband tussen een ziekenhuis, de politie en het parket. In het zorgcentrum kunnen slachtoffers van seksueel geweld op één plaats gratis alle mogelijke bijstand krijgen. Zowel vrouwen, mannen als kinderen kunnen terecht in het nieuwe Leuvense zorgcentrum.

De eerste zeven dagen na de feiten zijn ontzettend belangrijk om kwalitatief sporenonderzoek te kunnen doen

Professor Pexters: “De focus van het zorgcentrum ligt op acute slachtoffers: de eerste zeven dagen na de feiten zijn ontzettend belangrijk om kwalitatief sporenonderzoek te kunnen doen. Dat is nodig wanneer het slachtoffer nu of later een klacht wil indienen. Als een slachtoffer klacht wil neerleggen, komt er een zedeninspecteur ter plaatse om een verhoor af te nemen.”

Verschil met vroeger

Dokter Joke Wuestenbergs, forensisch arts en medisch verantwoordelijke van het Leuvense ZSG, wijst op het grote verschil met vroeger: “Vroeger konden patiënten bij de spoedgevallendienst terecht voor een sporenonderzoek om een klacht in te dienen. In het nieuwe centrum ben je ook welkom voor forensische, medische of psychische zorg als je geen klacht wil indienen of nog niet zeker bent. Dat is een grote vooruitgang.”

In het nieuwe centrum ben je ook welkom als je geen klacht wil indienen of nog niet zeker bent.

“Door het sporenonderzoek los te koppelen van een klachtenneerlegging, krijgt het slachtoffer de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen nemen verschillende stalen: je hebt dan tot zes maanden de tijd om al dan niet nog een klacht tegen de dader in te dienen. Zo proberen we meer slachtoffers te bereiken en het lage aangiftecijfer tegen te gaan.”

“Door het sporenonderzoek los te koppelen van een klachtenneerlegging, krijgt het slachtoffer de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen.”

dr. Joke Wuestenbergs, forensisch arts en medisch verantwoordelijke van het Leuvense ZSG

“Bovendien zorgen we voortaan ook voor psychische ondersteuning en medische opvolging in de weken en maanden na de aanmelding. Ook wie de eerste zeven dagen na de feiten niet tot in het centrum geraakte, kan daar later nog een beroep op doen.”

Posttraumatische stress

Een belangrijke rol is weggelegd voor de psychologen en psychiaters in het zorgcentrum. Onderzoek toont aan dat 70 procent van de slachtoffers van verkrachting gediagnosticeerd worden met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een betere en meer toegankelijke opvang voor slachtoffers van seksueel geweld moet dat cijfer indijken.

Bijzondere aandacht gaat ook naar minderjarigen, voor wie veiligheid en bescherming na een aanmelding extra belangrijk zijn. Het ZSG werkt dan ook nauw samen met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.

Tijdelijke locatie

De locatie van het zorgcentrum op de gele pijl is tijdelijk: eind 2022 zal het definitief onderdak krijgen in een speciaal daarvoor gebouwde ruimte naast de ingang van spoed. Zowel de slachtoffers van acuut seksueel geweld zelf als iemand uit hun omgeving kunnen 24 uur per dag en zeven dagen per week contact opnemen. Dat kan via telefoon of mail, via de hulpdiensten of de politie of door zich direct ter plaatse aan te melden in het ziekenhuis.

▶ Campus Gasthuisberg, gele pijl, niveau 3

▶ Tel. 016 34 11 11

▶ E-mail zgs@uzleuven.be

www.uzleuven.be/zsg

▶ Contactpersonen: Ruth Dijck, dr. Joke Wuestenbergs en prof. dr. Anne Pexsters

Andere ZSG's in België

Het Leuvense ZSG is het officiële centrum voor de regio Oost-Vlaams- Brabant. Ook Brussel, Antwerpen, Gent, Roeselare, Luik en Charleroi kregen al een eigen ZSG. Later dit jaar volgen nog centra in Genk, Namen en Aarlen.

Meer artikels

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

In het patiëntenpanel denken patiënten en naasten van patiënten mee na over hoe we onze zorg en dienstverlening kunnen verbeteren. Minstens vier keer per jaar bespreken ze ziekenhuisbrede onderwerpen die hen, vanuit hun eigen ervaring, nauw aan het hart liggen. Wist je dat je als medewerker of dienst concrete vragen of initiatieven aan het panel kan voorleggen?