Selecteer Pagina

17-05-2022

Maak kennis met het aanbod aan oncologische zorginitiatieven

Om patiënten met kanker zo goed mogelijk te ondersteunen, ontstonden de laatste jaren tal van nieuwe zorginitiatieven in UZ Leuven. Die initiatieven specifiek voor oncologische patiënten stonden maandag 16 mei in de spotlights tijdens een walk-insessie voor de oncologische zorgverleners.

“Na twee jaar in coronamodus, met veel minder opleidings- en contactmomenten dan gewoonlijk, wilden we enkele van deze projecten voor onze collega’s in de kijker zetten”, vertelt verpleegkundig specialist oncologie Annemarie Coolbrandt.

“Een aantal zorginitiatieven bestaan al langer, maar de voorbije periode zijn er ook nieuwe dingen bijgekomen. Tijdens deze mini-infobeurs kunnen de oncologische zorgverleners op hun eigen tempo en vanuit hun eigen functie kennismaken met de initiatieven. Tegelijkertijd is het een kans om samen ideeën uit te wisselen over hoe we ervoor kunnen zorgen dat al deze projecten zoveel mogelijk oncologische patiënten in UZ Leuven bereiken.”

De zorginitiatieven worden onder meer getrokken vanuit het Leuven Kankerinstituut en vanuit Cyztra, dat duidelijke en betrouwbare informatie biedt over de behandeling van kanker met chemotherapie en andere celremmende geneesmiddelen.

Onder de fotogalerij vind je een beknopt overzicht van het aanbod dat tijdens de walk-insessie in de kijker stond.

Tijdens de mini-infobeurs konden de zorgverleners kennismaken met de vele bestaande oncologische zorginitiatieven.
 
 
 

Cel oncologische zorg van het Leuven Kankerinstituut

Werkgroep oncorevalidatie

  • KanActief: aangepaste lichaamstraining en psychosociale begeleiding in groep
  • De nieuwe KanActief-website die patiënten onder meer wegwijs maakt in de revalidatie- en bewegingsinitiatieven in hun eigen regio
  • Het pilootproject ‘vroegtijdige oncorevalidatie’ waarbij het fysiek functioneren van oncologische patiënten gescreend wordt en de patiënten al tijdens de behandeling een revalidatietraject kunnen volgen

Cyztra

  • Uitgebreide patiënteninfo over chemotherapie, immunotherapie en orale antikankertherapie
  • Dagboek symptoomlast waarmee patiënten thuis hun nevenwerkingen kunnen monitoren via de mynexuzhealth-app
  • De online leermodule ‘How-to-coach’ voor zorgverleners die verpleegkundigen en andere zorgverleners ondersteunt bij het coachen van patiënten die een oncologische behandeling starten of ondergaan (ook in het leercentrum)
  • De oncot’app: een educatieve tool om zorgverleners binnen en buiten UZ Leuven te informeren over orale antikankertherapieën

AYA-project (AYA staat voor ‘adolescents & young adults’)

  • De website, Instagram– en Facebookpagina waar informatie voor adolescenten en jongvolwassenen met kanker gedeeld wordt
  • AYA-roomservice
  • De MyNeedz-tool: een gloednieuwe ondersteuningstool voor adolescenten en jongvolwassenen in de mynexuzhealth-app
  • De AYA-reflex: een flyer om zorgverleners te sensibiliseren om de thema’s die voor adolescenten en jongvolwassenen belangrijk zijn, ook bespreekbaar te maken in de zorg

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.