Selecteer Pagina

13-06-2022

Medisch voorschrift gaat digitaal

Sinds 2021 krijgt de patiënt zijn medicatievoorschrift niet langer standaard op papier mee naar huis, maar wordt het rechtstreeks aan zijn eID gekoppeld. Wat zijn de voordelen van die digitalisering? En waar moet je als voorschrijver op letten?
Het klassieke papieren voorschrift met handtekening van de arts is al even verleden tijd. Het voorschrift wordt nu gekoppeld aan het rijksregisternummer van de patiënt en staat standaard op diens elektronische identiteitskaart, waar enkel de apotheker het kan aflezen. En dat heeft veel voordelen, vertellen ziekenhuisapothekers Eva Van Laer en Karolien Walgraeve.

Makkelijk aanpasbaar

Eva: “Je kan als arts snel en makkelijk aanpassingen doorvoeren in het voorschrift, die direct zichtbaar zijn voor de apotheker. Ook heeft elk apart verpakt medicijn nu een apart voorschrift, waardoor de patiënt ze apart kan ophalen. De geldigheid van een voorschrift is ook gelijkgetrokken met de terugbetalingstermijn van drie maanden, waardoor patiënten geen risico meer lopen om ‘oude’ medicatie op te halen. Als arts kan je die geldigheid wel nog aanpassen indien nodig.”

Ziekenhuisapothekers Eva Van Laer en Karolien Walgraeve: “Nu voorschriften standaard digitaal zijn, is het des te belangrijker dat patiënten een up-to-date medicatieschema mee naar huis krijgen.”

Ondanks het digitaliseren van het voorschrift heeft de patiënt nog altijd recht op een papieren afdruk. Karolien: “Op één blad staan maximum vier barcodes, die de apotheker kan scannen. Let wel, die print is alleen maar een ‘bewijs van elektronisch voorschrift’ en heeft dus geen waarde meer, net als eventuele wijzigingen die er achteraf worden bijgeschreven. Daarnaast heeft de arts in het kws ook nog de mogelijkheid om het voorschrift door te sturen naar het e-mailadres van de patiënt of naar zijn mynexuzhealth.”

Tip

Bekijk bij het voorschrijven altijd even met je patiënt welke optie hij verkiest. Is hij digitaal vaardig genoeg? Gaat hij zijn medicatie zelf halen?

Woont je patiënt in een woon-zorgcentrum, geef dan altijd een papieren bewijs van het voorschrift mee. Zo weten de zorgverleners daar dat er nieuwe medicatie is voorgeschreven.

Medicatieschema up-to-date

Nu nieuwe voorschriften standaard digitaal zijn, is het des te belangrijker dat patiënten een up-to-date medicatieschema meekrijgen naar huis, met daarop een overzicht van alle medicatie en de wijze van inname. Eva: “Hou het thuismedicatieschema in het KWS dus zeker up-to-date en geef altijd een print mee aan de patiënt.”

Karolien: “Momenteel hebben enkel artsen toegang tot het overzicht van de elektronische voorschriften (recip-e) in het KWS. We werken nu aan een systeem dat leestoegang voor de verpleegkundigen voorziet, zodat ook zij, indien nodig of op vraag van de patiënt, het overzicht kunnen bekijken.”

Wist je dat …

  • Je kan vanuit het thuistherapieschema in het KWS ook snel ambulante voorschriften aanmaken.
  • In het KWS bestaan ook schema’s waarmee voorschriften, die je veelvuldig moet voorschrijven voor ambulante patiënten, automatisch en in groep worden aangemaakt.
  • Heeft je patiënt geen rijksregisternummer, dan maakt het kws automatisch een klassiek voorschrift aan dat uit de printer rolt. Dit moet wél nog gehandtekend worden door de arts.

Meer weten?

  • Met praktische vragen over het elektronisch voorschrift kan je terecht op de EMV-telefoon: 41260
  • Meer info over het elektronisch voorschrift vind je op de website van de overheid.
  • Patiënten kan je verwijzen naar de UZ Leuven-website, waar de mogelijkheden van het elektronisch voorschrift ook worden toegelicht in een filmpje.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.