Selecteer Pagina

10-12-2021

Nieuw hulpmiddelen­doosje voor aangenamer OKA-verblijf

Sinds kort kunnen patiënten hun persoonlijke hulpmiddelen in een handig doosje meenemen naar het OKA. Zo kunnen ze voor de ingreep hun bril of gehoorapparaat blijven gebruiken. Dat was een gemis, merkten OKA-verpleegkundigen Gert Vanwezer en Caroline Schalckens. Hun project sleepte de creativiteitsprijs van de Prijs Juliëtte Vander Schueren in de wacht en wordt na een testperiode nu ook ziekenhuisbreed uitgerold.

Onder het motto ‘Op naar een warmere zorg, ook vanuit het operatiekwartier’ deden OKA-verpleegkundigen Gert Vanwezer en Caroline Schalckens dit voorjaar een gooi naar de Prijs Juliëtte Vander Schueren. Samen met andere betrokken diensten creëerden ze een hulpmiddelendoosje, waarin patiënten persoonlijke spullen zoals een bril, gehoorapparaat of kunstgebit kunnen meenemen naar het operatiekwartier en kunnen blijven gebruiken in de aanloop naar een ingreep.

Voor de patiënt kan dit een grote meerwaarde zijn. Zo kan die zich beter oriënteren en voelt die zich minder kwetsbaar op wat toch al een spannend moment is. Dat wisten de initiatiefnemers uit goede bron: de patiënten zelf.

Patiëntenbezoek

Gert en Caroline gaan regelmatig langs bij de patiënten na hun operatie. Uit interesse voor de patiënten en hun herstel, maar ook om naar hun persoonlijke ervaringen in het operatiekwartier te luisteren.

“Alle patiënten die een bril of gehoorapparaat dragen, zeggen hetzelfde”, vertelt Gert. “Zonder bril of een goed begrip van wat mensen zeggen, zijn ze niet op hun gemak en gaat de tijd traag voorbij.” Vandaar het idee om een eenvoudig kartonnen doosje te introduceren waardoor de patiënt zijn hulpmiddel kan blijven gebruiken en het na de ingreep weer veilig kan worden meegenomen. Caroline: “Ons initiatief is voortgevloeid uit een simpel patiëntenbezoek, en we zijn ervan overtuigd dat we zo nog veel meer kunnen realiseren.”

Praktisch

Bestel het hulpmiddelendoosje via PeopleSoft met bestelnummer 112822 (brillendoosje patiënt). Lees voor de opstart goed de bijhorende procedure en registreer de verplaatsing van hulpmiddelen correct in het KWS.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.