Selecteer Pagina

17-11-2021

Nieuwe CT-scanner: scherpere beelden en verminderde stralingsdosis

Als eerste Belgische ziekenhuis heeft UZ Leuven een fontonentellende CT-scanner in gebruik genomen. Het toestel maakt ongezien scherpe beelden van de fijnste structuren in het menselijk lichaam en is een troef om kankercellen vroeger op te sporen.
Voor tal van ziekten is een CT-scanner het aangewezen beeldvormings-toestel. Een CT-scanner maakt gebruik van röntgen stralen of fotonen die door het lichaam gestuurd worden. Een computer stelt vervolgens met foto’s uit verschillende hoeken een gedetailleerd 3D-volumebeeld samen. Toch kunnen de beelden nóg scherper. Bij de huidige generatie CT-toestellen zit er namelijk vrij veel ruis op de beelden: niet alle fotonen kunnen geanalyseerd worden, waardoorhet potentieel van de technologie onderbenut blijft. UZ Leuven heeft als eerste ziekenhuis in België een zogenaamd fotonentellend CT-toestel in gebruik genomen, dat wél elk individueel foton analyseert en daardoor beelden maakt die vijftig procent scherper zijn dan voorheen.

“We zullen ziekten en aandoeningen beter en vroeger kunnen opsporen”

De nieuwe CT-scanner (rechts) analyseert ieder individueel lichtdeeltje en maakt daardoor beelden die vijftig procent scherper zijn dan bij een klassieke scanner (links).

Kwantumsprong

Met de nieuwe CT-scanner kunnen radiologen in UZ Leuven met meer detail naar de structuren in het men-selijk lichaam kijken. Denk aan de kleinere bronchiën van de longen, bloedvatwandjes of osteoporose. De voordelen zijn legio, legt prof. dr. Chantal Van Ongeval, diensthoofd radiologie, uit. “We zullen ziekten en aandoeningen beter en vroeger kunnen opsporen dan voorheen. Een mooi voorbeeld zijn primaire tumoren en minieme, uitgezaaide kankercellen. Ook botbreuken kunnen we anders benade-ren. Een gebroken bot kregen we al in beeld, maar we zullen nu ook zien hoe sterk het gebroken bot nog is, om in te schatten wat de beste behandeling is. Dat kan nu. Dit is een kwantumsprong voor de medische beeldvorming.”  

 

“Dankzij het stralingsluwe karakter van de nieuwe technologie komen ook risico-patiënten, zoals kinderen, meer in aanmerking”

Stralingsluw

De eerste testen door het team van medische stralingsfysici van UZ Leuven, onder leiding van prof. dr. Hilde Bosmans, zijn unaniem positief. Ten opzichte van de beste CT-toestellen die nu op de markt zijn, heeft de fotonenteller per scan liefst dertig procent minder stralingsdosis nodig. Bovendien blijft de bestralingstijd erg kort: gemiddeld vijf seconden voor een volwassene, een paar seconden voor een kind. Volgens Walter Coudyzer, coördinator van de dienst radiologie, wordt een fotonentellende CT-scan op het vlak van cardiologie, pneumologie, vasculaire pathologie en oncologie een volwaardig alternatief voor een MRI-scan. “In UZ Leuven zullen we dankzij de fotonenteller ongetwijfeld vaker voor een CT-scan kiezen, omdat de voordelen nu eenmaal sterk opwegen tegen de straling van een CT-scan, zeker nu we de dosis gevoelig kunnen verminderen. Dankzij het stralingsluwe karakter van de nieuwe technologie komen ook risicopatiënten, zoals kinderen, meer in aanmerking.”

Nieuw verhaal

UZ Leuven is een van de twintig zieken huizen wereldwijd, en het eerste in België, die het nieuwe CT-toestel van Siemens Healthineers in gebruik nemen. Volgens professor Van Ongeval en coördinator Walter Coudyzer is de fontonenteller dé referentie op het vlak van CT-beeldvorming. “De nieuwe mogelijkheden zijn nu al eindeloos en dit is nog maar het begin van het verhaal. We willen ook gebruikmaken van energiekanalen in de fotonenteller, waardoor bepaalde weefsels selectief getoond kunnen worden. Het gebruik van die energiekanalen laat ook toe om contrastvloeistof bij een scan beter te zien, waardoor we tot 30 procent minder contrastvloeistof moeten toedienen. Tegelijk houden we een vinger aan de pols rond het gebruik van nieuwe types contrastvloeistof, met minder of zonder jodium. We hopen vooral om dat snel in samenwerking met andere ziekenhuizen te kunnen doen. Zo zal deze nieuwe methode pas écht voet aan de grond krijgen.”

Meer artikels

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

In het patiëntenpanel denken patiënten en naasten van patiënten mee na over hoe we onze zorg en dienstverlening kunnen verbeteren. Minstens vier keer per jaar bespreken ze ziekenhuisbrede onderwerpen die hen, vanuit hun eigen ervaring, nauw aan het hart liggen. Wist je dat je als medewerker of dienst concrete vragen of initiatieven aan het panel kan voorleggen?