Selecteer Pagina

11-01-2023

Nieuwe job: hoofdlaboratorium­ technoloog

Elke Thijs proefde al tijdens haar stage van UZ Leuven en gaat er nooit meer weg als het van haar afhangt. Blijven stilstaan is niets voor haar, op laboratoriumgeneeskunde is ze dan ook helemaal in haar element.

Laboratoriumgeneeskunde is met zijn grote verscheidenheid aan disciplines en testen onderverdeeld in verschillende productieteams (PT) die worden aangestuurd door hoofdlaboratoriumtechnologen. Elke is sinds augustus 2022 een van de drie hoofdlaboranten van PT1. Daar worden zowel geautomatiseerde als manuele testen verricht binnen het vakgebied klinische chemie en hematologie.

Vele taken

“Mijn team doet het laborantenwerk terwijl ik op hun noden probeer in te spelen en de processen mee controleer. Ik faciliteer de samenwerking met de klinische biologen, sta in contact met de firma’s, bekijk de budgetten en begeleid interne en externe kwaliteitscontroles. Wetenschap staat niet stil. Nieuwe projecten die op ons pad komen – zoals nu de verbouwing op hematologie – help ik mee aansturen.”

Voeling houden

“Een hoofdlaboratoriumtechnoloog moet een rasechte teamplayer zijn én leergierig, want er komt veel op je af. Een deel van onze dienst werkt in shiften omdat we 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar zijn. Voor flowcytometrie en speciale stolling is er dan weer een heel specifieke vakkennis vereist. Omdat ik zelf als laborant in shiften gewerkt heb, ken ik goed de noden en weet ik wat er op de werkvloer leeft. Ik probeer die voeling te houden en besef dat ik nog veel moet bijleren, zeker op de specifieke werkposten.”

Ervaring

“De ervaring die ik vóór deze job opdeed, komt nu goed van pas. Ik vergaarde vakkennis in mijn studies en mijn stage in Leuven, ik werd stressbestendig en leerde met verschillende mensen en wisselende uren omgaan in mijn vakantiewerk in de horeca. En ik ontdekte hoe feedback geven werkt door de extra lerarenopleiding die ik volgde. Deze job is weer een manier om mezelf en mijn kennis uit te dagen. Ik ben wel geschrokken van de hoeveelheid overleg en administratie die erbij komt kijken. Mijn werkveld bevindt zich afwisselend in een vergaderlokaal, achter mijn pc en in het laboratorium.”

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.