Selecteer Pagina

10-01-2022

Nieuwjaars­boodschap prof. dr. Wim Robberecht

Met de start van het nieuwe jaar wil gedelegeerd bestuurder prof. dr. Wim Robberecht álle medewerkers bedanken om heel 2021 paraat te staan en wenst hij ons allemaal veel voorspoed en geluk in het nieuwe jaar. "Op professioneel vlak wens ik ons toe dat we de waarden van UZ Leuven verder kunnen realiseren. Eigenlijk hoop ik dat onze hele samenleving die waarden ter harte neemt."

Beste allemaal

2021 ligt achter ons en wat voor jaar is dat geweest! We werden over en weer geslingerd tussen COVID-afdelingen, geen COVID-afdelingen, maskers en geen maskers, mogen en niet mogen, toegeven aan de knaldrang of in ons kot blijven. We werden over en weer geslingerd tussen hoop en ontgoocheling. Het is een moeilijk jaar geweest voor elkeen. En dat allemaal door dat vermaledijde COVID-virus.

Natuurlijk was er nog wel veel meer dan alleen COVID. Denken we aan de ellende van de overstromingen in het zuiden van het land. Het voorlopige einde van het Trump-tijdperk met de bestorming van het Capitool, het einde van het Merkel-tijdperk met Nina Hagen, het goud voor Nina Derwael, Nafi Thiam en de Red Lions. Zoals elk jaar: leuke dingen en minder leuke dingen. Maar COVID beheerste toch het nieuws en ons leven.

2021 was natuurlijk ook het jaar dat we in al die miserie uitzicht kregen op een nieuwe toekomst. De vaccinatie die we in februari ter beschikking kregen. Een huzarenstuk van de wetenschap en de industrie. Iets waar we allemaal naar uitkeken. Nagenoeg iedereen van ons werd op enkele maanden tijd twee keer gevaccineerd, ondanks een aarzelend begin. Op de valreep van 2021 kregen we zelfs nog een boosterprik en dat kregen we voor elkaar op enkele weken tijd. De UZ Leuvenaars deden wat van hen verwacht werd. Bijna 99 procent van onze medewerkers liet zich in een mum van tijd vaccineren.

Dank daarvoor. Dank om heel 2021 paraat te staan. Dank voor de voortdurende inzet, solidariteit en bereidwilligheid. Dank namens alle patiënten waarvoor gezorgd is. Dank ook om voor elkaar steun te betekenen, om elkaar door de moeilijke dagen te sleuren en om te blijven openstaan voor een ander, als die eens wilde zeggen hoe beu hij of zij het wel was. Dank om ons in 2021 staande te houden.

Hoe zal 2022 eruitzien? Ongetwijfeld zullen we nog te maken hebben met COVID-perikelen en we staan er klaar voor. Die klus zullen we klaren.

Wat kan ik ons toewensen voor 2022? Allereerst op professioneel vlak. Wel, wat ik ons toewens is dat we de waarden waar UZ Leuven voor staat, verder kunnen realiseren. Samen grenzen verleggen. Grenzen verleggen door samen te werken met de passie die zo kenmerkend is voor UZ Leuven. En dat met de warme hartelijkheid en respect voor alle patiënten en voor elkaar. Eigenlijk hoop ik ook dat iedereen die waarden ter harte neemt, ook buiten UZ Leuven, onze hele samenleving. Ik wens iedereen toe dat we blijven spreken met elkaar in plaats van elkaar oneliners naar het hoofd te gooien, al dan niet via sociale media. Dat we de drang om te scoren vervangen door inhoudelijke discussies waarin we elkaar vinden en zoeken naar de beste oplossingen. Dat we het idee van de persoonlijke vrijheid tegen het licht houden van solidariteit. Meer bruggen bouwen in plaats van kloven te slaan, meer verbinden in plaats van te polariseren.

Op persoonlijk vlak wens ik ieder van u voorspoed, geluk en al het goede wat u bij elkaar en in uw familie nodig hebt.

2022 zal misschien niet van een leien dakje lopen, we zullen misschien op de tanden moeten bijten. Maar dat kunnen we. UZ Leuven kan dat. Als we dat samen doen, verlicht het de last. ‘Komt goed’ hebben we gezegd in het begin van deze pandemie. Daar zorgen we voor. We slaan ons hier doorheen. Dat weet ik, dat weet ieder van u.

Ik hoop dat u tijdens deze kerst- en nieuwjaarsperiode even een rustpunt heeft kunnen inbouwen. En ik hoop van harte dat u heeft kunnen genieten van elkaar, uw familie, uw gezin. Ik wens ons allemaal het allerbeste toe in het komende jaar.

Veel geluk in 2022 aan u allemaal!

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.