Selecteer Pagina

14-09-2021

(Onder)voeding in het ziekenhuis

Een studie van UZ Leuven toont aan dat een op de vijf opgenomen patiënten risico loopt op ondervoeding, met als gevolg een hogere kans op heropname en zelfs op overlijden. Het nutritieteam trekt aan de alarmbel.

Leuvense onderzoekers voerden een retrospectieve studie uit op basis van gegevens van ruim 73.000 volwassenen die in 2018 werden opgenomen in zes Belgische ziekenhuizen.

Grotere kans op overlijden

Professor Ann Meulemans, coördinator klinische voeding: “Bijna alle patiënten werden binnen de 24 uur na opname nutritioneel gescreend met de NRS 2002, een korte screeningstool die peilt naar de BMI en ongewenst gewichtsverlies of verminderde eetlust. Daaruit bleek dat meer dan een op de vijf patiënten een verhoogd risico liep op ondervoeding. Voor de groep mensen die alleen wonen, liep dat op tot een op de vier, en van alle patiënten uit een woonzorgcentrum had zelfs een op de drie bij opname een risico op ondervoeding.”

Laten we samen inzetten op een uniforme aanpak met meer aandacht voor de voedingsstatus van onze patiënten.

professor Ann Meulemans – coördinator klinische voeding

Ann Meulemans

Bij de patiënten met ondervoedingsrisico was de kans op overlijden tijdens de opname of binnen de maand erna, ruim anderhalve keer groter. Zij hadden ook vaker een heropname nodig binnen de vier maanden.

De resultaten wijzen op het belang van nutritionele opvolging. Uit de studie blijkt dat slechts 62 procent van de risicopatiënten een diëtist zagen tijdens hun opname, met grote verschillen tussen de ziekenhuizen en medische afdelingen.

Ook in UZ Leuven kan het beter

Prof. Meulemans: “Aandacht voor voeding moet integraal deel uitmaken van de zorg voor élke patiënt. Ook in UZ Leuven is er nog verbetering mogelijk. In een recente vragenlijst op intranet gaf meer dan de helft van de 309 deelnemende zorgverleners (vooral artsen en verpleegkundigen) aan dat ze onvoldoende vertrouwd zijn met het begrip ‘malnutritie’.”

Aandacht voor voeding moet integraal deel uitmaken van de zorg voor élke patiënt

“Maar meer dan 95% staat er wel voor open om zich bij te scholen. Die positieve respons moeten we met beide handen aangrijpen: laten we samen inzetten op een uniforme aanpak met meer aandacht voor de voedingsstatus van onze patiënten.”

Meer weten?

Alle informatie over nutritionele ondersteuning vind je op de nieuwe intranetpagina intranet/nutritie.

Meer details over de studie lees je in het persbericht.

Het nutritieteam van UZ Leuven

Sinds januari 2020 beschikt UZ Leuven over een nutritieteam dat instaat voor strategieën, procedures en therapieën rond voeding. Het kernteam komt tweewekelijks samen en bestaat uit coördinator prof. Ann Meulemans, prof. dr. João Sabino (maag-, darm-, leverziekten), prof. dr. Roman Vangoitsenhoven (endocrinologie) en dr. Hans Van Veer (thoraxheelkunde). Afhankelijk van het onderwerp worden andere diensten ad hoc uitgenodigd voor overleg.

Prof. Meulemans: “Wij vormen een centraal aanspreekpunt voor complexe voedingsproblemen. Het eerste contact blijft de diëtist van je dienst, met gespecialiseerde back-up via het nutritieteam. We werken nauw samen met het home-TPN-team, het LIFT-team, de apotheek en de keuken.”

nutritieteam

Het nutritieteam staat in voor strategieën, procedures en therapieën rond voeding. V.l.n.r. dr. Hans Van Veer, prof. dr. Roman Vangoitsenhoven, prof. Ann Meulemans en prof. dr. João Sabino.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.