Leuvense onderzoekers voerden een retrospectieve studie uit op basis van gegevens van ruim 73.000 volwassenen die in 2018 werden opgenomen in zes Belgische ziekenhuizen.
Grotere kans op overlijden
Professor Ann Meulemans, coördinator klinische voeding: “Bijna alle patiënten werden binnen de 24 uur na opname nutritioneel gescreend met de NRS 2002, een korte screeningstool die peilt naar de BMI en ongewenst gewichtsverlies of verminderde eetlust. Daaruit bleek dat meer dan een op de vijf patiënten een verhoogd risico liep op ondervoeding. Voor de groep mensen die alleen wonen, liep dat op tot een op de vier, en van alle patiënten uit een woonzorgcentrum had zelfs een op de drie bij opname een risico op ondervoeding.”
Laten we samen inzetten op een uniforme aanpak met meer aandacht voor de voedingsstatus van onze patiënten.
professor Ann Meulemans – coördinator klinische voeding
Bij de patiënten met ondervoedingsrisico was de kans op overlijden tijdens de opname of binnen de maand erna, ruim anderhalve keer groter. Zij hadden ook vaker een heropname nodig binnen de vier maanden.
De resultaten wijzen op het belang van nutritionele opvolging. Uit de studie blijkt dat slechts 62 procent van de risicopatiënten een diëtist zagen tijdens hun opname, met grote verschillen tussen de ziekenhuizen en medische afdelingen.
Ook in UZ Leuven kan het beter
Prof. Meulemans: “Aandacht voor voeding moet integraal deel uitmaken van de zorg voor élke patiënt. Ook in UZ Leuven is er nog verbetering mogelijk. In een recente vragenlijst op intranet gaf meer dan de helft van de 309 deelnemende zorgverleners (vooral artsen en verpleegkundigen) aan dat ze onvoldoende vertrouwd zijn met het begrip ‘malnutritie’.”
Aandacht voor voeding moet integraal deel uitmaken van de zorg voor élke patiënt
“Maar meer dan 95% staat er wel voor open om zich bij te scholen. Die positieve respons moeten we met beide handen aangrijpen: laten we samen inzetten op een uniforme aanpak met meer aandacht voor de voedingsstatus van onze patiënten.”
Meer weten?
Alle informatie over nutritionele ondersteuning vind je op de nieuwe intranetpagina intranet/nutritie.
Meer details over de studie lees je in het persbericht.
Het nutritieteam van UZ Leuven
Sinds januari 2020 beschikt UZ Leuven over een nutritieteam dat instaat voor strategieën, procedures en therapieën rond voeding. Het kernteam komt tweewekelijks samen en bestaat uit coördinator prof. Ann Meulemans, prof. dr. João Sabino (maag-, darm-, leverziekten), prof. dr. Roman Vangoitsenhoven (endocrinologie) en dr. Hans Van Veer (thoraxheelkunde). Afhankelijk van het onderwerp worden andere diensten ad hoc uitgenodigd voor overleg.
Prof. Meulemans: “Wij vormen een centraal aanspreekpunt voor complexe voedingsproblemen. Het eerste contact blijft de diëtist van je dienst, met gespecialiseerde back-up via het nutritieteam. We werken nauw samen met het home-TPN-team, het LIFT-team, de apotheek en de keuken.”
Het nutritieteam staat in voor strategieën, procedures en therapieën rond voeding. V.l.n.r. dr. Hans Van Veer, prof. dr. Roman Vangoitsenhoven, prof. Ann Meulemans en prof. dr. João Sabino.