Selecteer Pagina

25-05-2022

Petit CRU: klinisch onderzoek op kindermaat

‘Petit’ voor de allerkleinsten, ‘CRU’ voor Clinical Research Unit. Met Petit Cru beschikt UZ Leuven over een toonaangevend centrum voor klinische studies bij kinderen, waar hoogstaand onderzoek en comfort voor patiëntjes hand in hand gaan.
Wat maakt Petit CRU zo uniek?

Prof. dr. Elena Levtchenko: “Petit CRU bestaat ruim 3,5 jaar. Gebeurde klinisch onderzoek bij kinderen vroeger vaak losstaand doorheen het hele ziekenhuis, dan zijn we er met Petit CRU in geslaagd om al onze expertises te groeperen. Het centrum biedt ruimte aan onderzoekslokalen, laboratoria en opslagruimtes. Patiëntjes worden er begeleid door therapeuten en onderzoekers die zich volledig wijden aan klinische studies bij kinderen. Het is een omgeving waar kinderen op hun gemak zijn en wij hoogstaand onderzoek kunnen voeren.”

De laatste jaren zetten we vooral grote stappen met studies naar gen- en celtherapie

Welk soort onderzoek gebeurt er in Petit CRU?

“We voeren studies uit in zeven verschillende disciplines, van allergie tot reumatologie. De laatste jaren zetten we vooral grote stappen met studies naar gen- en celtherapie: behandelingen die we via toegepast klinisch onderzoek steeds meer binnen handbereik brengen. Het aantal studies aan Petit CRU kent een exponentiële groei.”

Is de controle op klinische studies via Petit CRU versterkt?

“Bij de start van Petit CRU in januari 2019 hebben we in samenwerking met het clinical trial center nieuwe protocols ontwikkeld, om zeer precies te kunnen controleren. Dat werpt zijn vruchten af. De kindvriendelijkheid is hier heel hoog, de kwaliteit van onze studies zo mogelijk nog hoger.”

Save the date: Petit CRU-symposium op 11 juni 2022

  • Waar: MC-SQUARE Leuven, Philipssite 5 box 1, 3000 Leuven
  • Wanneer: zaterdag 11 juni 2022, tussen 8.45 en 14 uur
  • Wat je mag verwachten: korte lezingen door experts van UZ Leuven, UZ Gent en UZA over de aanpak van Petit CRU, gevolgd door een netwerklunch.

Meer info: www.uzleuven.be/petit-cru

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.