Selecteer Pagina

14-09-2021

POCT-team leidt testen aan bed van de patiënt in goede banen

De laatste jaren is point-of-care-testing (POCT) in opmars, waarbij een verpleegkundige of arts de test uitvoert in de buurt van de patiënt. Al 21 procent van de testresultaten in UZ Leuven is afkomstig van POCT-toestellen.

In UZ Leuven leidt het driekoppige POCT-team van laboratoriumgeneeskunde deze vorm van testen in goede banen. Apr. klin. biol. Ann Verdonck, medisch verantwoordelijke POCT-team: “Het grote voordeel van POCT is de tijdswinst: het staal moet niet naar het labo en het resultaat is na enkele minuten bekend. Zo kan er direct gehandeld of beslist worden: moet de patiënt opgenomen worden, moet er medicatie aangepast of opgestart worden?”

Specifieke toepassingen

“UZ Leuven beschikt over een groot aantal POCT-toestellen. Glucosemeters worden op bijna alle eenheden gebruikt, bloedgasanalysers vooral op de kritieke diensten en in het OKA. Verder hebben we toestellen voor heel specifieke toepassingen, zoals PT, APTT, bilirubine transcutaan, foetaal fibronectine, COVID-19-PCR, Plavix, Aspirine en thrombo-elastografie.”

Advies en opleiding

Ann Verdonck: “Het POCT-team waakt erover dat de testen gebeuren volgens de strenge Belgische, Europese en internationale kwaliteitsnormen. We zijn altijd ter beschikking van de afdelingen voor advies en ondersteuning.”

Yo Vande Broeck, operationeel coördinator: “Verkeerd gebruik van een POCT-toestel kan foute resultaten geven en de uitvoerders hebben niet altijd labo-technische ervaring. We zetten dan ook sterk in op opleiding: we gaan ter plekke lesgeven op de afdelingen en bieden e-learnings.”

Centrale opvolging

Yo Vande Broeck: “Connectiviteit met andere systemen is cruciaal om de opvolging van de vele POCT-toestellen beheersbaar te houden. Zo zijn de POCT-toestellen verbonden met het Laboratorium Informatie Systeem (LIS) en komen resultaten zo rechtstreeks in het elektronisch patiëntendossier. Speciale software laat toe om de toestellen centraal vanuit het POCT-team op te volgen en zo de kwaliteitscontrole te kunnen bewaken. Krijgen we een alarmsignaal binnen van een toestel, dan kunnen we samen met de technische dienst snel op de bal spelen om het probleem te detecteren en op te lossen.

Evolutie

POCT is in volle ontwikkeling met nieuwe parameters, technieken en software. Ann Verdonck: “We houden de vinger aan de pols. Zo stelden we vorig jaar voor om een POCTtoestel voor de COVID-19-PCR-test aan te schaffen. Ook de diensten zelf vragen om bepaalde POCT-systemen in te voeren. Samen wegen we dan de voor- en nadelen af en evalueren we de kosten, kwaliteit en praktische uitvoering van de test.”

De POCT-top 3

  • Bloedgassen: 33 toestellen, 340.000 analyses per jaar
  • Glucometers: 204 toestellen, 300.000 analyses per jaar
  • Bilirubine transcutaan: 5 toestellen, 2.600 metingen per jaar

Contacteer het POCT-team

  • Operationele vragen (toestel, opleiding): 47087 / 47080
  • Medische vragen (testresultaten): 47027

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.