Selecteer Pagina

23-06-2021

REA 1000: nieuwe reanimatie­routes voor een efficiënte interventie

Ongeveer 300 keer per jaar rukt de interne mobiele urgentiegroep (MUG) uit voor een medisch noodgeval op campus Gasthuisberg. Het team moet in vijf minuten op de plek van het medisch incident geraken. Door de vele verhuizingen en de uitbreiding van het ziekenhuis was een nieuwe aanpak van de reanimatieroutes nodig.

An Bueken, hoofdverpleegkundige spoedgevallendienst: “Een oproep naar REA 1000 gaat bijna altijd over een persoon die in acuut levensgevaar is. Een efficiënte interventie is cruciaal voor een goede afloop. We hebben ongeveer 300 incidenten per jaar: bijna elke dag is er dus een incident en moet de interne MUG-ploeg uitrukken. Het gaat vaak om patiënten die moeten gereanimeerd worden, maar ook medewerkers of bezoekers kunnen hulp nodig hebben.”

Duidelijke routes nodig

Je herkent een REA-lift aan de kleine zwart-witte sticker met het woord ‘REA’ op.

An: “We streven ernaar om bij een medische noodoproep in minder dan 5 minuten met een team ter plekke te zijn en dat overal in het ziekenhuis. Maar de afgelopen jaren werd het alsmaar complexer om de weg naar het medisch noodgeval te vinden.”

“Door de vele verhuizingen veranderden heel wat afdelingen van locatie, maar de eenheidsnummers bleven dezelfde. Dat leidde tot onduidelijkheid. Soms worden gangen afgesloten door werkzaamheden, waardoor een interventie vertraging kan oplopen. En door de uitbreiding van het ziekenhuis wordt de afstand tussen de spoedgevallendienst en de locaties alsmaar groter. Ook daarom was het nodig om de reanimatieroutes grondig te herbekijken.”

Parallel systeem

Jef Vanderoost, clinical support manager urgentiegeneeskunde: “De reanimatieroutes of REA-routes volgen niet de gewone bewegwijzering in het ziekenhuis. Die vertrekt namelijk vanuit het oogpunt van de patiënt. Bij de nieuwe aanpak hebben de REA-routes een vast pakket van oriëntatiepunten die niet snel zullen wijzigen. Aan die ijkpunten is een REA-lift gekoppeld om zo op elk niveau en bij elke afdeling te geraken.”

Ondersteuning van de afdeling

An: “Een REA-route loopt zo lang mogelijk op het niveau van de spoedgevallendienst, zodat er zeker geen vertragingen zijn door extra liften of trappen. Het is belangrijk dat het interventieteam aan de REA-lift op de afdeling wordt opgewacht door een medewerker die hen naar de precieze plaats kan brengen.”

Praktisch

Op de andere campussen wijzigt er niets aan de REA-aanpak. Het plaatselijke reanimatieteam beantwoordt de 1000-oproep en kan assistentie inroepen van de MUG vanuit campus Gasthuisberg.

Het logistiek platform valt buiten de REA-routes en wordt met de ambulance via de weg bediend.

Wat doe je bij een medisch noodgeval in campus Gasthuisberg?
1/ Levensbedreigende situatie? Bel het medisch noodnummer 1000.
2/ Geef het correcte adres van het incident door. Geef de volledige adresgegevens (niet enkel het eenheidsnummer). Het adres bestaat uit: kleur, pijl en verdieping OF straat, poort en verdieping.
3/ Wacht de interventieploeg op aan de REA-lift van je afdeling. Weet waar de REA-lift op je afdeling of dienst zich bevindt. Zo kun je het interne interventieteam daar opwachten en naar de precieze plaats brengen. Je herkent een REA-lift aan de kleine zwart-witte sticker met het woord ‘REA’ op. Het nummer van de REA-lift staat enkel op niveau 0 aangeduid.
Meer informatie vind je op intranet/rea-lift.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.