Selecteer Pagina

23-01-2023

Robot voor apotheekleveringen

Zag jij in het najaar 2022 een kleine ‘picknickbox op wieltjes’ door de logistieke tunnels rijden? Dan was je getuige van het eerste proefritje van de Autonome Mobiele Robot (AMR) in UZ Leuven. Robots in ziekenhuizen zijn niet nieuw, maar dit type robot werd voor de eerste keer in een ziekenhuisomgeving uitgetest voor logistiek transport.
In welgeteld 9 minuten reed de robot van het logistiek platform via de ondergrondse tunnels naar de centrale apotheek. Hij vertrok met een lege kar, die hij 500 meter verder afzette aan de apotheek. Daar pikte hij weer een lege kar op en reed terug naar zijn uitvalsbasis.

Continuïteit en snelheid

Peter Cnudde, diensthoofd logistiek en mobiliteit: “In 2024 verrijst de nieuwe magazijnapotheek naast het logistiek platform, twee jaar later opent op die plek ook de nieuwe productieapotheek. We kregen bij die bouwwerken een stevige uitdaging: apotheekproducten moesten in minder dan 10 minuten in het centrum van het ziekenhuis kunnen zijn. Dat is erg belangrijk, want een patiënt moet zijn medicatie op tijd hebben. De robot kan ons daarbij helpen.”

Gaan die robotjes mankracht vervangen? “Uiteraard niet”, benadrukt Peter. “Maar geen enkele persoon kan 24 uur op 24 ter beschikking staan en eenzelfde flow garanderen als een robot. De continuïteit en snelheid van een transportrobot zal, zeker voor onverwachte aanvragen, een grote meerwaarde zijn voor onze logistieke medewerkers.”

Track and trace

De slimme robot zal in de eerste plaats van punt a naar b rijden met zijn leveringen. Hij scant de omgeving met camera’s, maakt een kaart van zijn omgeving en omzeilt obstakels. Later zou hij ook rondes kunnen doen langs medische afdelingen om medicatie te brengen.

(lees verder onder de video)

Er is nog veel meer mogelijk. “Bovenop de robot kun je ladingen plaatsen of een bovenstuk met robotarm zetten. In de VS legt een robot in het ziekenhuis verse lakens op het bed van een patiënt. Voor ons is dat nog toekomstmuziek. De robot past wel perfect in ons grotere track-and-traceproject, waarbij we in de toekomst op elk moment moeten kunnen traceren waar een pakketje zich bevindt in het ziekenhuis.”

Niet-medische grenzen verleggen

Na het geslaagde proefritje wil UZ Leuven alvast één robot aankopen om er verder mee te experimenteren. Peter Cnudde: “Hoe we de goederen erop gaan zetten, hoe de robot de spullen gaat afzetten, welke route hij zal nemen: dat moeten we allemaal uittesten. Maar de toon is gezet. Het is mooi om te zien hoe wij ook in een niet-medische omgeving grenzen kunnen verleggen.”

(dank aan Actemium voor de beelden)

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.