Selecteer Pagina

16-01-2023

Robot zorgt voor kleinere foutmarge bij diepe hersenstimulatie

UZ Leuven werkt wel vaker met robots tijdens operaties, maar deze keer spreken we van een medische primeur. Een stereotactische robot assisteerde voor het eerst en met succes bij een diepe hersenstimulatie. Prof. dr. Philippe Devloo: “Zowel voor artsen als patiënten is de robot een enorme aanwinst op het vlak van tijdwinst en nauwkeurigheid.”

Neurochirurgen van UZ Leuven hebben een succesvolle diepe hersenstimulatie uitgevoerd met behulp van een robot. De heel nauwkeurige en stabiele richtarm van de robot helpt de chirurg om in de juiste richting en tot op de juiste diepte elektrodes of biopsienaalden in de hersenen te brengen. Zo kan de robot assisteren bij diepe hersenstimulatie, maar ook bij het implanteren van elektrodes om epilepsie te detecteren en bij de nemen van biopsieën in heel delicate hersenregio’s, zoals de hersenstam.

Stereotactische robotten voor neurochirurgie zijn wereldwijd in opmars, maar in Vlaanderen is het de eerste keer dat deze robot gebruikt wordt voor een hersenoperatie.

Tijdwinst en nauwkeurigheid

Vroeger werden voor dit soort ingrepen meerdere mechanische richtapparaten gebruikt, die de chirurg allemaal zelf moest instellen. Nu zorgt de gloednieuwe robot vooral voor tijdwinst en minder kans op fouten: hij werkt gemiddeld 1 millimeter nauwkeuriger dan bij een handmatige instelling.

Aangezien de meeste patiënten tijdens een diepe hersenstimulatie wakker zijn, is het voor hen aangenamer als de ingreep dankzij de robot sneller verloopt.

Prof. dr. Philippe Devloo, neurochirurg in UZ Leuven: “De uiterst precieze stereotactische robot voor neurochirurgie is niet te vergelijken met de operatierobots die we al enkele jaren gebruiken voor urologische of gynaecologische operaties. Bij dat type robots bestuurt de chirurg de robot vanop afstand, terwijl onze robot een partner is die aanwijst op welke plaats we elektrodes of injectienaalden in de hersenen kunnen inbrengen.”

“Zowel voor artsen als patiënten is de robot een enorme aanwinst op het vlak van tijdwinst en nauwkeurigheid. Aangezien de meeste patiënten tijdens een diepe hersenstimulatie wakker zijn, is het voor hen aangenamer als de ingreep sneller verloopt. Bovendien maakt de robot het makkelijker om het haar van de patiënt maar minimaal te moeten scheren.”

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.