Selecteer Pagina

24-05-2023

Samen maken we een verschil

Nu de zomer lonkt, blikken we graag terug op hoe we de voorbije periode bewuster omgingen met ons energieverbruik. Hebben onze inspanningen een impact en wat staat ons nog te doen?

Een graadje lager op de factuur

De energiecampagne startte in oktober met focus op verwarming. Zo riepen we op om de verwarming een graadje lager te zetten waar dat kon, via de radiatorkraan of de wandthermostaat. De technische dienst zorgde voor een lagere basisverwarming via centrale ventilatiesystemen. Daarnaast werd ingezet op kort en krachtig verluchten.

Deze inspanningen, in combinatie met ziekenhuisbrede initiatieven zoals de nieuwe stoomketels op het logistiek platform en de geleidelijke overgang van aardgasketels naar warmtepompen, leverden ook iets op.

Maken we de vergelijking tussen maart 2023 en twee even koude maanden in de afgelopen jaren (april 2021 en februari 2022), dan zien we een duidelijke daling van het gasverbruik op campus Gasthuisberg. Op campus Pellenberg en Sint-Rafaël merken we een gelijkaardige trend.

Minder sluip in ons verbruik

In de donkere maanden stonden twee energievreters centraal: verlichting en sluipverbruik van computerschermen en andere toestellen. De bewaking merkte tijdens hun rondgang dat er duidelijk minder licht bleef branden. Buiten op campus Gasthuisberg bleef monument Het Teken in het donker staan en werd onnodige verlichting op de parkings Het Teken, West en Tabor uitgeschakeld.

Intussen verving de technische dienst heel wat TL-lampen door ledlampen. Dat initiatief wordt verder uitgerold, net als de verdere beperking van parkingverlichting ‘s nachts.

Op campus Gasthuisberg is het elektriciteitsverbruik dan ook zichtbaar verminderd tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dezelfde tendens zien we in campus Pellenberg en Sint-Rafaël.

Geen eindpunt

Heel wat ziekenhuisbrede initiatieven gaan door of starten binnenkort op, om zo bewust mogelijk te blijven omgaan met al onze energie. Ook tijdens de zomer zal er gekeken worden naar optimale temperaturen, draaiuren van ventilatiegroepen en een goed gebruik van zonneweringen.

Alles over het jaarlijkse hitteplan lees je binnenkort op intranet. In dit energieverhaal blijft de inzet van elke medewerker cruciaal, want samen maken we dus écht wel een verschil.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.