Selecteer Pagina

12-01-2022

Spoedgevallen­dienst neemt nieuwe MUG­-kar in gebruik

De spoedgevallendienst heeft een nieuwe interne MUG-kar in gebruik genomen, die elektrisch rijdt en uitblinkt in ergonomie. “We zijn sneller ter plekke, hebben een grotere actieradius en dat alles zónder zware fysieke inspanning”, klinkt het op spoed.

Sinds september rijdt de interne mobiele urgentiegroep (MUG) van campus Gasthuisberg vlotter dan ooit naar patiënten, bezoekers of mede­werkers die in acuut levensgevaar verkeren. De dienst nam een nieuwe, elektrisch aangedreven MUG-­kar in gebruik: een hoognodige wissel voor de zware stootkar die MUG-­verpleegkundigen eigenhandig door de gangen moesten duwen. Bij de nieuwe kar komt ook een elektrische step, waarmee de MUG-­arts volgt.

“Interne noodgevallen komen haast elke dag voor. Snel ter plaatse zijn met een karrenvracht aan materiaal is dan van belang”

Op maat gemaakte primeur

An Bueken, hoofdverpleegkundige op de spoedgevallendienst: “Interne noodgevallen komen haast elke dag voor, gemiddeld een 300­tal keer per jaar. Het is dan van belang om zo snel mogelijk ter plekke te zijn met een karrenvracht aan materiaal.”

“Een Nederlandse firma ontwikkelde voor ons een op maat gemaakt MUG­-wagentje, dat elektrisch rijdt en over een zwaailicht en een sirene beschikt om mensen te waarschuwen. Naar mijn weten zijn we het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat dit soort kar gebruikt.”

Alleterreinwagentje

De nieuwe MUG-­kar is merkelijk sneller dan zijn klassieke voorganger en heeft een grotere actieradius: ook in openlucht en op moeilijk begaan­baar terrein kan de interne MUG nu binnen uiterlijk vijf minuten na de oproep ter hulp snellen. De interne hulpverlening verloopt via de reanimatieroutes of REA­-routes.

MEDISCH NOODGEVAL OP CAMPUS GASTHUISBERG: WAT DOE JE?

  1. Merk je een levensbedreigende situatie op? Bel het medisch noodnummer 1000.
  2. Geef de correcte locatie van het noodgeval door: vermeld kleur, pijl en verdieping OF straat, poort en verdieping.
  3. Wacht (indien mogelijk) de interventieploeg op aan de REA-lift van je afdeling. Je herkent een REA­lift aan de kleine zwart­witte sticker met het woord ‘REA’ op. Meer infor­matie vind je op intranet/rea­lift. Kijk nu alvast na waar de REA­lift van je afdeling zich bevindt.

Meer artikels

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

In het patiëntenpanel denken patiënten en naasten van patiënten mee na over hoe we onze zorg en dienstverlening kunnen verbeteren. Minstens vier keer per jaar bespreken ze ziekenhuisbrede onderwerpen die hen, vanuit hun eigen ervaring, nauw aan het hart liggen. Wist je dat je als medewerker of dienst concrete vragen of initiatieven aan het panel kan voorleggen?