Selecteer Pagina

23-06-2021

Tandheelkunde steekt een tandje bij

De dienst tandheelkunde voerde enkele vernieuwingen uit. De ruimtes voor specialistische behandelingen kregen een update en het klinisch vaardigheidscentrum werd fors uitgebreid. Diensthoofd professor Guy Willems geeft tekst en uitleg.

“De vernieuwingen passen in het globale plan om meer capaciteit te creëren binnen de dienst tandheelkunde, zowel op het vlak van medewerkers als op het vlak van infrastructuur. Op lange termijn ligt er een verhuis naar campus Gasthuisberg in het verschiet, maar ondertussen wordt er ook op de huidige locatie al volop ingezet op de toekomst.”

Prof. dr. Guy Willems: “De vernieuwingen passen in het plan om meer capaciteit te creëren binnen de dienst tandheelkunde.”

Mobiele tandartsstoelen

“De specialistische behandelingen vinden nu plaats in een volledig vernieuwde gang. Voor patiënten met bijzondere noden zijn er ruimere, rolstoeltoegankelijke behandelboxen met mobiele tandartsstoelen. Zo kunnen we patiënten makkelijker in de behandelstoel tillen of in hun eigen rolstoel behandelen. De nog relatief onbekende raadpleging halitose, voor wie last heeft van een onwelriekende adem, is nu ook opgenomen binnen de raadpleging parodontologie.”

“Specifiek voor kinderen zijn er op het plafond boven de behandelstoelen kleurrijke taferelen aangebracht, zoals een jungle of sprookjeswereld. Die kunnen de aandacht van de kinderen wat afleiden.”

Dubbel zoveel studenten

De oude infrastructuur voor specialistische behandelingen maakt nu deel uit van het klinisch vaardigheidscentrum voor studenten. “Het aantal studenten tandheelkunde groeit significant, daar moeten we op inspelen. Ongeveer dubbel zoveel studenten kunnen nu tegelijkertijd aan de slag. Nieuw voor hen is dat ze kunnen werken met 3D-beeldvorming: een techniek die er al was, maar die nu ook geïntegreerd is op de studentenvloer.”

“Het aantal studenten tandheelkunde groeit significant”Prof. dr. Guy Willems

En niet alleen voor de studenten tandheelkunde, maar ook voor de studenten mondzorg is er meer plaats op de vernieuwde dienst. “De opleiding mondzorg bestaat nog maar enkele jaren en is vooral gericht op preventieve mondhygiëne”, zegt professor Willems. “In de toekomst zullen tandartsen en mondhygiënisten steeds vaker samenwerken. Door binnen alle disciplines stoelen voor de studenten mondzorg te voorzien, kunnen we die interprofessionele samenwerking al tijdens de opleiding realiseren.”

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.