Selecteer Pagina

14-09-2021

UZ Leuven leidt Europees cel- en gentherapie­­centrum voor kanker

Het nieuwe European Centre for Cell and Gene Cancer Therapies (EUCCAT) wil de klinische ontwikkeling van kankerbehandelingen in Europa stimuleren. Dat is een initiatief van de European University Hospital Alliance (EUHA), die UZ Leuven verbindt met acht andere grote universitaire ziekenhuizen.

Een van de meest innovatieve kankerbehandelingen is cel- en gentherapie, een vorm van immuuntherapie waarbij eigen afweercellen genetisch worden gewijzigd zodat ze de kankercellen herkennen en aanvallen.

Fiks kostenplaatje

De behandeling kent voorlopig maar een beperkte toepassing, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Onderzoekers hopen en verwachten dan ook dat de toepassingen sterk zullen uitbreiden. Prof. dr. Johan Van Eldere, coördinator EUCCAT: “Een groot deel van het fundamentele onderzoek naar cel- en gentherapie gebeurt in Europa, maar de klinische ontwikkeling blijft achter. Daarin staan de VS en China veel verder. Ook gebeurt de ontwikkeling grotendeels door farmabedrijven, die enorm hoge prijzen voor de behandelingen vragen. Omdat de therapieën zulk groot potentieel hebben en mogelijk de eerstelijnsbehandeling worden, dreigt de gezondheidszorg op termijn onbetaalbaar te worden.”

Via EUCCAT kunnen we ons op Europees niveau nog sterker profileren als topcentrum in de strijd tegen kanker.

prof.dr. Wim Robberecht – CEO

Europese samenwerking

Om aan die uitdagingen een antwoord te bieden, richtten de negen EUHA-ziekenhuizen begin 2020 het EUCCAT op.

Prof. dr. Van Eldere: “Het EUCCAT wil een duurzame ontwikkeling van innovatieve kankertherapieën stimuleren in Europa. We delen in de kosten van de klinische studies, voorzien een eerlijke beloning en zullen aansturen op een ethische prijszetting wanneer een behandeling op de markt komt. De expertise van de productie van genetisch gewijzigde cellen willen we delen binnen EUHA om elkaar te helpen en alles kostenefficiënter te maken.”

Gedelegeerd bestuurder prof. dr. Wim Robberecht: “Investeren in medische innovatie is een van de speerpunten in UZ Leuven. Met het Leuven Kankerinstituut (LKI) spelen we een voortrekkersrol op het vlak van immuuntherapie met CAR-Tcellen. Via EUCCAT kunnen we ons op Europees niveau nog sterker profileren als topcentrum in de strijd tegen kanker.”

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.