Selecteer Pagina

12-01-2022

Vervoerd door de lucht

In UZ Leuven worden wekelijks tot 50.000 stalen, bijvoorbeeld van bloed en weefsel, afgenomen en onderzocht in het laboratorium. Een kilometerslang systeem van buizen zorgt ervoor dat de stalen snel en efficiënt hun weg vinden naar het lab.

Sinds 1999 worden de stalen in campus Gasthuisberg getransporteerd via de buizenpost. Dat systeem bestaat uit gewone grijze plastic buizen, is kilometers lang en slingert door het hele ziekenhuis. In de wisselstations zijn de buizen doorzichtig.

Tot 2013 bestond het systeem uit 27 lijnen. Met de nieuwbouw van kritieke diensten (spoedgevallendienst, intensieve geneeskunde, het niercentrum) en later het gebouw vrouw, kind en erfelijkheid kwamen daar nog eens 11 lijnen bij.

Elke verpleegeenheid beschikt over een vijftal patronen, die vanuit 83 stations verzonden worden. Er zijn ongeveer 195 wissels. Turbines zuigen of blazen de patronen door de buizen, met een snelheid van ongeveer 24 km/uur.

Drie à zes minuten later bereiken de stalen de uitlooptafel bij laboratoriumgeneeskunde, waar ze een zachte landing maken op de uitlooptafel en ze hun weg verderzetten in het sterk geautomatiseerde labo.

Stalen van campus Pellenberg worden via de pendels naar het ‘afleverpunt stalen’ in campus Gasthuisberg vervoerd. Daar worden ze opgehaald of via de buizenpost opgestuurd.

Op topdagen gebeuren er 3.500 verzendingen en vliegen er 650 patronen rond in het systeem.

De buizenpost in beeld

 
 
 
 
 
 

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.