Selecteer Pagina

23-06-2021

Voorkom permanente gehoorschade

Zoommeetings met koptelefoon, wandelingen met je favoriete muziek in de oren en straks weer naar concerten. Onze oren krijgen het soms hard te verduren. Nochtans is goed zorg dragen voor je oren belangrijk, want gehoorschade is onomkeerbaar. Audioloog Sam Denys ziet op de raadpleging mensen van alle leeftijden passeren en weet: voorkomen is cruciaal.

Sam Denys is naast deeltijds audioloog in UZ Leuven ook postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven. Zijn doctoraatsonderzoek ging over de ontwikkeling van screeningsmethoden om gehoorschade bij schoolgaande kinderen vroegtijdig op te sporen. In UZ Leuven voert hij gehoortesten bij baby’s en jonge kinderen uit en is hij betrokken bij de multidisciplinaire tinnituszorg.

Wekkeralarm

Sam: “Een op de vijf mensen heeft te maken met gehoorverlies, en dat zijn zeker niet alleen senioren. Er zijn drie belangrijke aspecten die het risico op gehoorschade bepalen: de intensiteit van het geluid, hoelang je aan het geluid wordt blootgesteld en de afstand van de geluidsbron. Je mag 8 uur blootgesteld worden aan een geluid van 80 decibel, bijvoorbeeld een wekkeralarm, zonder dat het schade aan je gehoor toebrengt. Het is echter niet zo dat je na die 8 uur automatisch gehoorschade hebt. Genetische kwetsbaarheid, roken of overmatig drinken spelen ook een rol.”

“Gehoorschade ontwikkelt zich meestal geleidelijk, tenzij er plots een luide knal vlakbij je oor weerklinkt. Het is onomkeerbaar en daarom is het belangrijk om op tijd in te grijpen”Sam Denys

Koptelefoon

“Bij elke 3 decibel die erbij komt, moet je de totale tijd halveren om in de veilige zone te blijven. Bijvoorbeeld 83 decibel = 4 uur, 86 decibel = 2 uur. Bij 100 decibel kun je dus al na enkele minuten gehoorschade oplopen. Ten slotte is er ook nog de afstand. Het geluidsniveau neemt met 6 decibel af per verdubbeling van de afstand. Daarom is het bijvoorbeeld beter om een koptelefoon in plaats van oortjes te gebruiken: de afstand tot het trommelvlies is dan groter. Het geluidsvolume van je koptelefoon zet je beter nooit hoger dan 60 procent. Zo blijf je altijd binnen de veilige zone en voorkom je gehoorschade.”

Geleidelijke ontwikkeling

“Gehoorschade ontwikkelt zich meestal geleidelijk, tenzij er plots een luide knal vlakbij je oor weerklinkt. Het is onomkeerbaar en daarom is het belangrijk om op tijd in te grijpen als je merkt dat je minder goed hoort. Toch stappen mensen soms pas tien jaar na de eerste symptomen naar de huisarts en is de schade al vergevorderd. Meestal kan gehoorverlies deels gecompenseerd worden met hoorapparaten. Daar hangt nog een stigma rond, maar tegenwoordig zijn die toestelletjes zo klein dat je ze nauwelijks ziet. Is het gehoorverlies zeer ernstig, dan kan een implantaat nodig zijn.”

Voor gehoorschade kun je in UZ Leuven terecht op de algemene NKO-raadpleging voor kinderen of volwassenen. Specifiek voor tinnitus bestaat er een multidisciplinaire behandeling, waarbij naast de audiologische ook de psychologische aspecten van chronisch oorsuizen worden aangepakt.

Meer artikels

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

1 jaar patiëntenpanel: wat leeft er bij patiënten en hun naasten?

In het patiëntenpanel denken patiënten en naasten van patiënten mee na over hoe we onze zorg en dienstverlening kunnen verbeteren. Minstens vier keer per jaar bespreken ze ziekenhuisbrede onderwerpen die hen, vanuit hun eigen ervaring, nauw aan het hart liggen. Wist je dat je als medewerker of dienst concrete vragen of initiatieven aan het panel kan voorleggen?