Selecteer Pagina

14-09-2021

WK-symposium neemt het wielerhart onder de loep

Eind september strijkt het WK wielrennen neer in Leuven. In het officiële WK-programma zit ook een symposium over het effect van duursport op de hartspier. Drijvende kracht daarachter is cardioloog Guido Claessen van UZ Leuven.

Wielerfans kunnen eind september hun hartje ophalen: met het wereldkampioenschap komt de grootste eendagskoers van het wielerjaar naar Leuven. Van dit feestweekend, van vrijdag 24 tot en met zondag 26 september, maken de wetenschappers van het Pro@Heart-consortium en het departement Cardiovasculaire Wetenschappen van de KU Leuven gebruik om het Pro@Heart-symposium te organiseren, een congres over de fysiologie van het atletenhart.

Sportbonden mee aan boord

De Pro@Heart-studie is een internationaal onderzoeksproject waarbij atleten vanaf 16 jaar over een periode van twintig jaar worden opgevolgd. Doel van de studie is om na te gaan wat het effect is van intensieve duursport op de hartspier.

inspannings-MRI

Een bijzondere troef van UZ Leuven voor het Pro@Heart-programma: een inspannings-MRI, waarmee cardiologen de hartspier tijdens een fietstest doorlichten.

Sinds 2015 werden al meer dan tweehonderd Belgische en Australische wielrenners en triatleten onderzocht, zowel jeugd- als elitesporters. Naast tal van sportwetenschappers en cardiologen van UZ Leuven en KU Leuven heeft Pro@Heart ook verschillende sportbonden en -ploegen mee aan boord, zoals Belgian Cycling en Belgian Triathlon en de wielerploegen van Lotto-Soudal en Telenet Fidea Lions.

Levensnoodzakelijk

Vooral over wielrennen, dat geregeld te kampen heeft met renners met hartritmestoornissen en zelfs hartdoden, heeft de wetenschap nog veel vragen. Zo vertelt prof. dr. Guido Claessen, drijvende kracht achter het WK-symposium. “Hoe graag we dit ook willen vermijden, bij wielrenners stellen we in vergelijking met andere duursporters vaker hartproblemen vast. Komt dat door de aard van de inspanning of door een onderliggende aandoening? Is professioneel wielrennen bij sommige personen ongezond voor het hart?”

Om de interactie tussen wielrennen en de hartspier tot in de puntjes te onderzoeken, is een monitoringsprogramma zoals Pro@Heart levensnoodzakelijk.

prof. dr. Guido Claessen, cardioloog

Lezingen en ontmoetingen

Hun eerste conclusies uit het Pro@Heart-programma doen Claessen en zijn nationale en internationale collega’s tijdens het symposium uit de doeken. Het congres is er in de eerste plaats voor cardiologen, huisartsen en sportartsen, maar kan ook interessant zijn voor paramedici die affiniteit hebben met sportgeneeskunde en voor sporters en hun omkadering.

Deelnemers aan het symposium krijgen naast toegang tot lezingen en netwerkmomenten ook de kans om een oefenrit te maken op het officiële WK-parcours. Mogelijke extra’s tijdens het symposiumweekend zijn toegang tot een VIP-evenement tijdens de wedstrijden voor elitedames en -heren, een oefenrit op het WK-parcours en een persoonlijke screening in de Bakala Academy.

Meer informatie

Het Pro@Heart-symposium loopt van vrijdag 24 september tot en met zondag 26 september 2021. Schrijf je in via proatheartsymposium.be.

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.