Selecteer Pagina

12-01-2022

Zij-instromer in de zorg

Met een diploma Lichamelijke Opvoeding als laborant starten voor een grote multinational. Daar jaren met voldoening werken, tot je op een kruispunt staat en je eindelijk voor je grote passie kiest: zorgen voor mensen. Maak kennis met kersvers verpleegkundige Chantalle Buysse.

Het is weinigen gegeven om een vertrouwde job in te ruilen voor een knelpuntbaan als verpleegkundige. Na studies Lichamelijke Opvoeding ging Chantalle Buysse vijftien jaar geleden als laborant aan de slag bij voedingsreus Danone, waar ze verantwoordelijk was voor het testen en opvolgen van de kwaliteit van nieuwe producten. Tijdens een reorganisatie zocht ze via outplacementtraining een nieuw perspectief. Een geluk bij een ongeluk: een job in de zorg bleek haar altijd al op het lijf geschreven.

Ik voel me nu echt wel verpleegkundige in hart en nieren

 Een HBO5-studie (hoger beroepsonderwijs) later staat ze vandaag op de afdeling endoscopie van UZ Leuven, waar ze al enkele maanden meedraait. “De komende periode zal ik een tijdje ervaring opdoen om alle aspecten onder de knie te krijgen: bronchoscopie kwam al aan bod, nu sta ik op gastro-enterologie. Ik ondersteun artsen bij hun onderzoeken. Het is gek om al zo snel van een droomjob te spreken, maar het klikte vanaf dag één.”

Intrinsiek gemotiveerd

Via een VDAB-opleidingsprogramma kunnen verpleegkundigen in spe ook op latere leeftijd via een verkort traject een diploma HBO5 behalen. Dat is mogelijk in dag- of avondonderwijs, kwestie van de opleiding te kunnen combineren met een deeltijdse job of een gezin.

Het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk zijn het drie bijzonder pittige studiejaren, vertelt Chantalle. “Omdat het een knelpuntstudie betreft, kreeg ik via de VDAB een tegemoetkoming voor studiegeld en kinderopvang. Maar zonder mijn intrinsieke motivatie had ik de combinatie van werken, studeren en drie jonge kinderen niet volgehouden. Ik voel me nu echt wel verpleegkundige in hart en nieren.”

Durf springen

Eén raad geeft Chantalle vanuit haar ervaring: durf springen wanneer je motivatie voor je job op een laag pitje staat. Zelfs op latere leeftijd. “Ik had voor zoveel zaken schrik. Om weer te moeten studeren. Om te solliciteren. Om afgewezen te worden. Maar met het hart op de juiste plaats komen alle puzzelstukjes op een dag samen.”

Meer artikels

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Van patient zero naar een nieuw wondzorgbeleid

Skin tears zijn een veelvoorkomend wondzorgprobleem en hebben een grote impact op zowel patiënten als zorgverleners. Na een opvallende PIMS-melding startte op de dienst thoraxheelkunde eind 2022 een grensverleggend pilootproject rond deze problematiek. Aangepaste verbanden en inzetten op preventie zorgden alvast voor mooie resultaten.

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vlot communiceren over de toestand van de patiënt: doe het met PEWS

Vroege signalen van achteruitgang herkennen bij patiënten is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te kunnen trekken. De Pediatrische Early Warning Score, kortweg PEWS, kan daarin een sleutelrol spelen door subtiele veranderingen te identificeren in de gezondheidstoestand van jonge patiënten. Zo ondersteunt PEWS de eigen klinische interpretatie aan het bed.

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

Revolutie in behandeling inflammatoire darmziekten

De afgelopen tien jaar brachten een enorme revolutie in de behandeling van inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Niet alleen stonden onze artsen mee aan de wieg van heel wat nieuwe geneesmiddelen, ze ontwikkelden ook een meer holistische aanpak in samenwerking met collega-zorgverleners uit verschillende disciplines.